(LIFE, 15.00) WORKSHOP – VOLUNTARIAT – LICEENI / Lectii de voluntariat pentru liceenii din Tg. Frumos si Vaslui.
(CUZANET, Iasi, 3 noiembrie) – "Sint voluntar. Nu sedentar". Acesta a fost workshop-ul organizat de Andreea Fandache, studenta in al II-lea an la Facultatea de Drept a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza".A avut loc la Casa de Cultura a Studentilor Iasi, in Sala de Conferinte, incepand cu ora 10.40. Au fost prezenti 18 liceeni de la Grupul Scolar Industrial "Ion Mincu" din Vaslui impreuna cu doua profesoare si patru liceeni de la Liceul Moldova pentru deficienti de vedere de la Tg. Frumos.
Lista Andreei
Asezati cu totii pe niste sacune sub forma de cerc in jurul unei mese, Andreea a inceput sa ne imparta hartiute portocalii pentru a ne scrie numele si sa le punem in piept pentru a ne cunoaste si cate un dosar galben care cuprindea trei pagini scrise de asociatia Salvati Copiii, cu filiala la Negresti-Vaslui, un pliant, un carnetel, un pix si un balon alb sau rosu. "Cine doreste sa citeasca prima definitie a voluntariatului?" Maria, o fata de la Tg Frumos, a luat cuvintul, ca si cum ar fi fost voluntar de multi ani. Fiecare aduce in discutie actiuni de voluntariat la care au luat parte: Maria a confectionat felicitari pentru batrinii unui azil din Iasi, doamna profesoara Irina stringe cadouri, in Vaslui, impreuna cu elevii, pe care le duc apoi la spitale sau centre de plasament de acolo, in preajma sarbatorilor. Delia e voluntar ASCOR (nr: Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani) si merge saptaminal la un centru de plasament al copiilor cu diverse handicapuri fizice. Au urmat apoi nemultumirile: "nu sintem sprijiniti!", "nu avem bani, nu avem timp!". Banii, pesemne, exista, numai ca se opresc in alte institutii decit in buzunarele celor care au nevoie de ei, nevoiasii. Emotiile de inceput se risipisera. La urma urmei, un voluntar trebuie sa fie comunicativ, cu initiativa, responsabil, croect, altruist, si lista Andreei putea continua la nesfirsit.
Participare activa, chiar de pe web
Voluntariatul nu s-a discutat numai in jurul mesei. Diana Niculaes, consilier educational la CIPO (nr: Centrul de Informare Profesionala, Orientare in Cariera si Plasament) le-a sugerat celor prezenti citeva situri despre voluntariat. Se noteaza adresele: www.evoluntar.ro sau www.voluntariat.ro, iar apoi se impune o pauza de 10 minute: suc, prajituri, conversatii. Dezbaterea se reia, se discuta despre drepturile voluntarului in raport cu organizatia in care se implica, drepturile organizatiei in relatia cu voluntarii, responsabilitatile voluntarului fata de organizatie si responsabilitatile organizatiei in raport cu voluntarul. Workshop-ul s-a incheiat cu inminarea unor certificate de participare pentru liceeni si cu o invitatie: Andreea e asteptata, pentru acelasi workshop, si la Vaslui. / Oana Corban
Niciun comentariu