(LIFE, 10.30) „CUZA” – CATALIN STEFANESCU – CULTURA/ Realizatorul emisiunii „Garantat 100 %” a participat la o conferinta organizata la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi.
(CUZANET, Iasi, 17 mai) – Ieri, 16 mai, incepand cu ora 14.00, in Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, omul de televiziune Catalin Stefanescu a sustinut o conferinta despre „tezaurizarea culturii” romanesti. Dupa interventia rectorului Vasile Isan, prezentatorul a descris valorile culturale transmise telespectatorilor de emisiunea pe care o realizeaza de peste 10 ani.
Tema principala a dezbaterii a fost cartea pe care Catalin Stefanescu o va lansa la sfarsitul acestui an si care are ca subiect tezaurizarea culturii. Jurnalistul a povestit ce inseamna sa ai o biblioteca acasa si cum a „tezaurizat” cartile pe care le-a primit de-a lungul timpului. In opinia sa, tezaurizarea culturii „ne-a facut sa fim un juriu, nu un public in fata fenomenului artistic, asta pentru ca nu dam nici o sansa culturii de a deveni vie”. Defintiile culturii, ale civilizatiei si ale valorii au stimulat publicul in a pune intrebari. „Astazi, sensul culturii a creat o senzatie de spaima. Daca se incearca definirea culturii fie dam in mitomanie, fie in delir”, a afirmat jurnalistul.
„Modelul nostru cultural seamana cu o unitate militara”
Printre problemele culturale puse in discutie la conferinta s-au mai numarat si persistenta discriminarii din societatea noastra, inca marcata de nostalgii comuniste si de o lipsa de cultura a dialogului. Referitor la libertatea de exprimare, invitatul a declarat ca „modelul nostru cultural seamana cu o unitate militara. Inca nu poti sa te exprimi liber. Trebuie sa avem grija ce spunem, sa nu pomenim de sistemul de sanatate si trebuie in continuare sa ne citam sefii”. In viziunea sa, cultura trebuie sa porneasca de la bazele sociale. Cu referire la presa din Romania, jurnalistul a afirmat ca „e foarte greu sa ceri presei sa aiba un chip diferit de al nostru. Relatia cu presa e una de ipocrizie, pe care noi insine am construit-o”. O intrebare referitoare la relatia om – televiziune l-a determinat pe Catalin Stefanescu sa recunoasca faptul ca nu ii face placere sa discute despre media, mai ales in spatiul academic. „Ma uit la unele lucruri doar pentru ca vreau sa vad cat de departe se poate ajunge”, a punctat invitatul.
„Civilizatia si cultura sunt interdependente”
Relatia dintre civilizatie si cultura a fost discutata din perspectiva unor exemple oferite de jurnalist, prin care a dorit sa demonstreze ca un muncitor in constructii poate deveni actor sau ca o eleva de liceu poate sti lucruri despre teatrul sovietic, detalii de care actorii poate ca nici nu au auzit. Despre postul TVR Cultural, Catalin Stefanescu a afirmat ca „are un progres vizibil si o deschidere spre tineret. Iar pentru celelalte lucruri trebuie sa avem ochi, rabdare si stomac pentru a le digera”. / Alexandra POPA
Niciun comentariu