(LIFE, 8.00) CASA DE CULTURA „MIHAI URSACHE” – FESTIVAL – SCURTMETRAJE / Festivalul de filme de scurtmetraj de la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” Iasi s-a incheiat.
(CUZANET, Iasi, 29 octombrie) – Sala Casei de Cultura „Mihai Ursachi” din Iasi a gazduit ieri, 28 noiembrie a.c., a doua zi a festivalului de film „1 Minut de Adolescenta”. Moderatorul Felix Roca i-a avut ca invitati pe Petru Ghrghel, episcop romano-catolic al Diecezei de Iasi, pr. Egidiu Condac, directorul Caritas Iasi, si pe maica Marcela Mariut, organizator al programului si coordonator al Centrului de Plasament „Sf. Iosif” din cadrul Asociatiei Caritas Iasi.
Ca si in prima zi a festivalului, cuvantul de inceput l-a avut parintele Felix Roca. „Incepem, aceasta, a doua parte a festivalului cu un film de lung metraj, „Billy Eliot”. Este povestea unui baietas de 11 ani, care are in fata sa intreaga viata, viata despre care nu stie nimic. Dar va descoperi ca are un mare talent care ii va umple aceasta viata. Primul film de ieri, Ryna, s-a incheiat cu metafora drumului care se deschide in fata acelei adolescente de 16 ani. In „Finding Rorrester” am vazut cum se deschide o noua perspectiva pentru Jamal si o noua viata pentru William Forrester. Sa incercam sa intram in acea atmosfera a personajelor, incat sa percepem toate mesajele care sunt transmise de actori, de muzica, de imagine”.
„Billy Eliot” este o comedie scrisa de Lee Hall si regizata de Stephen Daldry, care-i are ca actori pe Jamie Bell, Gary Lewis, Julie Walters. Filmul prezinta drumul pe care Billy hotaraste sa-l urmeze. Un drum destul de anevoios, pe care si-l croieste printre un tata care doreste sa faca box si nu dans, un coleg de clasa care-l iubeste in taina si responsabilitatile pentru familia sa. El este ajutat in drumul sau, de profesoara de balet, doamna Wilkinson, care ii mentine aprinsa flacara sperantei si a pasiunii. Dragostea lui pentru balet invinge toate barierele, saracia, prejudecatile si reuseste sa-i convinga familia ca asta este drumul lui.
Filmul a fost distins cu doua premii in anul 2001, premiul Bafta pentru cel mai bun actor (Jamie Bell) si premiul Bafta pentru cea mai buna actrita in rol secundar (Julie Walters), avind, in egala masura, o nominalizare la Globul de Aur pentru cea mai buna drama.
„Dumnezeu sa va binecuvanteze”
Dezbaterea de dupa difuzarea filmului a fost initiata de episcopul romano-catolic al Diecezei de Iasi, Preasfintul Petru Gherghel. El a dorit sa interactioneze cu spectatorii si sa-i incurajeze pe cei aflati inceput de drum. „In cazul meu, parintii mi-au stat alaturi in dorinta mea de a ajunge preot. M-am prezentat aici, la Dumneavoastra, incurajandu-va ca atunci cand aveti greutati, sa va faceti curaj si sa porniti inainte prin toate greutatile, demonstrad ca puteti fi ceea ce va doriti. Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti si sa fie alaturi de voi”.
Dezbatarea filmului „Billy Eliot” a fost incheiata de moderator printr-un citat al binecunoscutului om al cinematografiei, Woodie Allen care spunea „aveti grija ce visati pentru ca de uneori visele se pot indeplini”. Este urarea pe care o face Billy, dar o facem si protagonistilor nostri care au inceput acest drum al cinematografiei”.
Dupa „Billy Eliot” a urmat revizionare celor 19 filmulete, pentru ca publicul sa poate desemna prin vot fimuletul castigator. Spectatorii au avut de ales dintre „My dream”, „Polenta”, „Self portrait”, „Sister Valeria and me”, „No war”, „Bothering things”, „Baschetball”, ” Melc, melc”, „Blind Man’s Buff”, „Alarm”, „Freedom”, „The run”, „Speechless”, „Parkour”, „Annie’s steps”, „Friendship”, „Strike”, „Loneliness” si „Alexandra’s cake”.
In timpul numararii voturilor, spectatorii au avut ocazia sa asculte piese din repertoriul lui Stefan Banica jr., Directia 5 si Gheorhe Ghiorghiu interpretate de doi tineri, Mihai si Ionut.
Sora Marcela Mariut i-a invitat pe Marian Mihai Mina si pe Georgiana Munteanu sa impartaseasca spectatorilor din experientele traite in taberele de creatie. Marian Mina a participat in urma cu doi ani la taberele de creatia, iar Georgiana Munteanu, in urma cu un an. „I-am invitat alaturi de noi, dintr-un motiv foarte special. Anul acesta, Asociatia Signis a colaborat cu Strangers Festival si proiectul „1 Minut de Adolescenta”.
Tinerii au fost invitati la acest festival pentru a vorbi despre ce-a insemnat plecarea lor la Amsterdam si ce-au invatat din aceasta experienta. „Pentru mine a insemnat un lucru enorm faptul ca am ajuns la acest atelier, astfel mi-am gasit vocatia, si sper ca la anul sa devin student la Bucuresti, la Arta cinematografica. Daca nu as fi fost sprijinit sa fac acest pas, probabil as fi facut in continuare informatica”, a precizat Marian Mina.
Cele 19 filme care au fost difuzate in cadrul festivalului au fost realizate sub indrumarea regizorului Napoleon Helmes, rector la Catedra de Regia si Film din Bucuresti, a precizat Marcela Mariut.
Publicul a decis podiumul
In cadrul acestui festival s-a acordat un singur premiu, premiul publicului, care i-a fost inmanat lui Iulian Andries pentru filmul „Alarm”.”Filmul meu vorbeste despre efectele incalzirii globale si indiferenta oamenilor. Stiam de la inceput ca tema va interesa. Ma asteptam si nu ma asteptam sa castig. Mi-a fost fica putin de „No war”, dar stiam ca voi fi pe podium pentru ca am incredere in mine”, a declarat Iulian Andries.
„Toate cele 19 filmulete vor participa, pe 15 decembrie, la evenimentul multimedia „1 Minut de Adolescenta” de la Bucuresti. Atunci vor participa si filme realizate in celelalte ateliere din tara. Filmele vor fi premiate pe trei categorii, de un jurui de spacialitate”, a adaugat Marcela Mariut. Marele premiu a fost inmanat de parintele Egidiu Condac si a constat intr-un aparat foto digital. Si restul participantilor au primit cate un premiu de consolare care a constat intr-un memory-stick.
A doua zi a festivalului a inceput la ora 14.00 si s-a incheiat la ora 18.00 cu o mica gustare si cu un pahar cu suc. / Raluca Codru, Ioana Vieriu
Niciun comentariu