(LIFE, 17.00) ARTE – FESTIVAL – DESCHIDERE / Astazi a inceput a doua editie a Festivalului “Mihai Codreanu”.
(CUZANET, Iasi, 8 noiembrie) – Astazi, 8 octombrie, a avut loc deschiderea oficiala a Festivalului Concurs "Mihai Codreanu", desfasurat in Sala Sympozion a Universitatii de Arte "George Enescu". De la ceremonie au lipsit rectorul Universitatii, prof. univ. dr. Viorel Munteanu si primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, a caror prezenta a fost anuntata ieri, intr-un comunicat de presa. Cuvantul de salut al rectorului UAGE ,in care marturisea ca "initiativa acestui festival s-a nascut din faptul ca Iasul este un oras sarac in manifestari culturale", a fost sustinut de prof.univ.dr. Emil Coseru. Viorel Munteanu mai precizase, in respectivul document, ca "fata de editia precedenta, anul acesta festivalul se desfasoara sub egida Primariei Iasi si face parte din programul Iasi 600".
Cuvantul rectorului a fost urmat de un discurs sustinut de directorul festivalului, Dumitru Spataru, care a explicat implicarea lui in acest proiect. "Pe langa faptul ca sunt directorul administrativ in universitate, eu sunt si poet si sonetist, tocmai de aceea m-am ocupat cu organizarea festivalui "Mihai Codreanu", care a fost si el sonetist si profesor la Univesitatea de Arte", a declarat acesta. In cadrul ceremoniei a avut loc si lansarea antologiei de poezii "Patheonul liric iesean", iar poetul Daniel Corbu a declarat ca" acesta idee ne-a venit anul acesta, in primavara si am reusit in toamna sa scoatem sapte poeti ieseni, din pacate uitati intr-o caseta". Cartile sunt semnate de autori ca: Otilia Cazimir, Corneliu Sturzu, Dan Laurentiu, Nicolae Tatomir si Mihai Codreanu.. Selectia textelot a fost facuta de poetul Horia Zilieru, care s-a ocupat si de prefata cartilor.
Festivalul "Mihai Codreanu", ajuns la cea de-a doua editie, reprezinta un omagiu adus sonetistului care a fost totodata si rectorul Conservatorului de Arta Dramatica din Iasi in perioada 1933-1939, precum si directorul al Teatrului National, intre anii 1919-1923. / Anca Samoila
Niciun comentariu