Stiati, de exemplu, ca sufletul cantareste 21 de grame, ca Giulgiul din Torino este, de fapt, o „facatura”, ca totul in natura este “construit” proportional sau ca oricine va poate citi, cu un soft adecvat, mesajele trimise pe Yahoo? 11 tineri au prezentat in fata juriului o serie de demonstratii stiintifice referitoare la aspecte din viata de zi cu zi. Suflet, efectul placebo, programare PC, proportionalitate in arta – iata o parte din subiectele abordate de tinerii participanti la concursul FameLab, organizat de British Council Iasi.
Ieri, 31 martie, in Amfiteatrul Myller din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, a avut loc faza regionala a concursului international “FameLab”. Concursul se afla le cea de-a IV-a editie in Romania, iar castigatorii s-au calificat pentru faza nationala, ce va avea loc la Bucuresti, pe 25 mai a.c. Juriul competitiei a fost format din prof. univ. dr. Daniel Condurache, prof. univ. dr. Henri Luchian, prorector UAIC si Ionut Topala, castigator al concursului la editia din 2009.
“Se cheama “FameLab” fiindca uneste faima cu laboratorul de stiinta. Este o denumire inspirata si a avut mult success.” Cu aceste cuvinte a inceput Gabriel Ivan, manager de proiecte Educatie si Stiinta la British Council Romania, prima editie a concursului.
Prof. univ. dr. Henri Luchian a tinut sa felicite participantii pentru initiativa si pentru curajul de a comunica in public lucruri pe care ei le stiu, afirmand ca aceasta este cu adevarat pasiune pentru stiinta. Temele alese de concurenti au fost variate, oferind publicului, nu foarte numeros, o mica incursiune in stiinte precum fizica, medicina, chimie, dar si istorie sau informatica. Juriul a adresat fiecarui concurent intrebari.
Primul concurent a fost Alexandru Cristian Bainus, cu tema “Programarea calculatorului pe intelesul tuturor”. Acesta a incercat sa explice, in cele trei minute regulamentare, procesele ce stau in spatele unei bune functionarii a calculatorului personal. Concurentul Laurentiu Bulganu a incercat sa explice. prin tema “Paradoxul incalzirea globala – racirea planetei”. consecintele imediate ale gazului cu efect de sera: racirea in prima faza a planetei.
“21 de grame. Atat cantareste un suflet; cat o bucata de parizer”
In prezentarea “Cum anumite lucruri din exterior pot deveni stimuli”, Alexandru Apostol a aratat cum anume au privit oamenii din diferite culturi macul. Morfina, opiumul, heroina, toate aceste substante sunt asociate cu macul. Prorectorul Henri Luchian s-a alarmat foarte tare atunci cand elevul din Pascani a inceput sa ilustreze toate aceste substante. S-a dovedit ulterior ca morfina era doar calciu iar „heroina”, zahar vanilat.
Cele mai puternice reactii din partea juriului le-a starnit Dringa Maria-Magdalena, eleva la Colegiul National “Mihail Sadoveanu” din Pascani, cu prezentarea “Sufletul” – o mica incursiune in incercarile oamenilor de stiinta de a dovedi existenta sufletului, de a-i gasi locul in corpul omenesc sau de a-i afla greutatea. Intrebata de Ionut Topala cum se poate cantari sufletul, Dringa Maria-Magdalena a raspuns ca, in opinia ei, sufletul poate fi privit ca „acea cantitate de aer” ce paraseste plamanii doar in momentul mortii.
In finalul concursului, Spuze Bogdan a prezentat o demonstratie cu titlul “Chat-ul criptat”.
Concurentul de rezerva
Dupa incheierea prezentarilor, participantii au iesit pentru 20 de minute din sala, timp in care juriul a decis cei trei castigatori: Spuze Bogdan cu tema “Chat-ul criptat”, Riscu Line, cu tema “Fractalii” si Sprancean Nicu, cu tema “Giuliul de la Torino”.
Acestia vor participa, in perioada 15 – 17 aprilie a.c., la un training gratuit de pregatire in domeniul comunicarii, ce va avea loc la Sinaia. Surpriza etapei regionale a concursului “FameLab” a constat in alegerea unui al patrulea castigator, Mihalache Maria, ce ar urma sa suplineasca o eventuala retragere din concurs.
In final, prof. univ. dr. Henri Luchian a multumit din nou celor prezenti, declarand ca “juriul a mai intinerit cu un an in urma acestui concurs”.
Robert Balauca
Niciun comentariu