(LIFE, 8.00) GALERIILE DE ARTA “POD POGOR FIUL” – EXPOZITIE – PRELEGERE / „Valorile Chisinaului interbelic” prezentate in imagini si cuvinte la Galeriile de Arta „Pod Pogor Fiul”.
(CUZANET, Iasi, 1 mai) – Galeriile de Arta Pod Pogor Fiul au gazduit, ieri, 29 aprilie a.c., expozitia de fotografie „Valorile Chisinaului interbelic”. Cu aceasta ocazie, prof.dr.univ. Ion Agrigoroaiei a sustinut prelegerea „Evocari din Chisnaul Interbelic”.
Profesorul de istorie Ion Agrigoroaiei de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iasi a realizat o trecere in revista a intregii perioade interbelice, expunand in fata publicului o parte din istoria Basarabiei. „In 1860, Chisinaul avea 87.500 de locuitori, majoritatea fiind romani. Dupa al doilea razboi modial, populatia a ajuns la peste 215.000, iar in prezent orasul are undeva la vreo 800.000 de locuitori.

Chisinaul a fost un important centru administrativ, fiind capitala de judet si sediul Mitopropoliei Basarabiei, cu o industrie dezvoltata, chiar mai mult decat Iasul. Era si un important centru-bazar, unde se facea comert si, tot asemanator, Iasului existau sucursale de banci locale, Banca Creditului Basarabean, Banca Centrala Basarabeana, Banca de Comert a Basarabiei si altele.
In actuala capitala a Basarabiei existau 23 de gradinite, 28 de scoli primare de baieti, 20 de scoli primare de fete, in jur de 10-12 licee, 3 scoli normale si cateva facultati – Facultatea de Stiinte Agricole, Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica, Conservatorul Municipal. Fiind un centrul cultural destul de important, nu puteau sa lipseasca Teatrul National, infiintat in 1920, dar din pacate inchis in 1935, Muzeul National din Basarabia, Muzeul de Istorie si Arheologie, biblioteci, 7 case de cultura”, a manetionat prof.dr.univ. Ion Agrigoroaiei.
Expozitia dedicata Basarabiei cuprinde peste 70 de exponate, de la carti postale, fotografii si reviste pana la calimari sau ceasuri. Fotografiile expuse de Lilia Calughin si Aurel Zanoci au fost realizate cu sprijinul colegilor de la Muzeului National de Arheologie si Istorie a Moldovei Chisnau din Republica Moldova. Co-autorii moldoveni ai acestui program nu au putut fi prezenti la eveniment: delegatia din Republica Moldova nu a primit viza pentru Romania pana in ziua evenimentului. Lilia Calughin si-a exprimat regretul fata de acest incident, vernisand singura expozitia. „Din motive lesne de inteles, nu am putut sa ne bucuram impreuna de munca colegilor de la Chisinau care ne-ar fi oferit informatii pentru o adevarata expozitie”, a mentionat Lilia Calugin.
Evenimentul moderat Dan Jumara a fost organizat de Muzeul Literaturii Roamane, in parteneriat cu Muzeul National de Arheologie si Istorie a Moldovei Chisinau, Republica Moldova si Centrul de Informare Comunitara si Marketing din cadrul Bibliotecii Judetene „Gh. Asachi” Iasi, Despartamantul Astra „Mihail Kogalniceanu” Iasi si Societatea Culturala „Junimea ’90” Iasi. Evenimentul face parte din proiectul „Mostenire Culturala Fara Granite”, proiect finantat de Uniunea Europeana in cadrul Programului de Vecinatate Romania-Republica Moldova 2004-2006 PHARE CBC 2006. / Raluca Codru, Oana Corban