(GENERAL, 15.00) OSSEI – DEZBATERE – ZIUA FEMEII/ "Creionari ale sexului frumos", dezbatere despre statului femeii in societate, de 8 martie.
(CUZANET, Iasi, 11 martie) – Timp de doua ore, tinerii ieseni s-au "duelat", ieri, 10 martie a.c, in cadrul dezbaterii intitulate "Creionari ale sexului frumos", organizata cu ocazia zilei de 8 martie, in a raspunde daca locul femeii e in politica ori la cratita. Raspunsul, insa, nu l-am aflat. Am aflat doar ca daca vrei sa obtii un loc in politica romaneasca trebuie sa renunti la fuste si sa porti pantaloni.

Manifestarea a inceput cu o scurta prezentare a originii si semnificatiei zilei de 8 martie. Moderatorul dezbaterii, Andrei Deleanu, membru al Organizatiei Studenilor de la Studii Europene Iasi (OSSEI) a subliniat in acest sens, originea americana a acestei sarbatori, dar a adus in discutie si momente importante din evolutia statului femei in societate, printre care acordarea dreptului de vot, in 1918, in SUA.In continuare, prof. dr. Grigore Craciun, profesor de istorie de la Liceul Teoretic "Garabet Ibraileanu" a realizat o trecere in revista a etapelor ascendentei femeii pe scara sociala din perioada neolitica, trecand prin antichitate si evul mediu, pina in epoca moderna. S-a vorbit si despre codul lui Hammurabi care permitea sanctionarea adulterului savarsit de catre o femeie, prin inecare si prin desfacerea unei casatorii in cazul in care femeia nu putea avea copii. "In evul mediu, insa, vorbim de un misoginism exagerat, care se baza pe repetarea obsesiva a defectelor femeii. Ea era obligata sa nu paraseasca universul familiei, fiind astfel privata de aproape orice drept", a punctat prof. dr. Grigore Craciun.

In cele din urma, discutia s-a focalizat asupra statului femeii in societatea romaneasca dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial pana in prezent. "Fie ca ne convine sau nu, trebuie sa stim si sa recunoastem ca cei care, pana la urma, au acordat drept de vot femeilor au fost comunistii", a atras atentia prep. univ. dr. Diana Margarit, de la Facultatea de Filosofie si Stiinte-Politice a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi. Ca sa incite publicul, usor amortit, la discutie, aceasta a prezentat un fragment dintr-un text al lui Titu Maiorescu, redactat in 1882. In fragmentul respectiv era sustinuta ideea ca dimensiunea si greutatea unui om sunt direct proportionale cu inteligenta. "Ceea ce incearca Maiorescu sa spuna este ca o femeie este incapabila fara un barbat langa ea, care sa o coordoneze, ca un grup de femei nu poate duce la capat un plan fara sprijinul unui barbat din cauza ca sunt niste fapturi slabe", a tinut sa explice Diana Margarit.

In discutie au fost invocate numele unor personalitati feminine marcante din istorie, precum Regina Elisabeta a Angliei si prim-ministrul Marii Britanii, Margaret Thatcher, ajungandu-se in cele din urma sa se discute si despre modelul Elenei Udrea in politica romaneasca. In final, s-a ajuns la concluzia ca, dincolo de o istorie a opresiunii, femeia este adeseori discriminata si pozitiv, reusind sa se foloseasca cu abilitate de "siretlicurile frumusetii si cochetariei", ca sa acceada astazi la un loc in Parlament.

Dezbaterea a fost organizata de Organizatia Studentilor de Studii Europene Iasi, in parteneriat cu Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) si Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. / Roxana Maciuca