(LIFE, 11.00) BCU – REVISTA-LANSARE/  Dezbatere despre ,,Ce am facut in ultimii 20 de ani”, organizata de revista "Foreign Policy".
(CUZANET, Iasi, 13 noiembrie) – Aseara, 12 octombrie, revista de politica, ,Foreign Policy” (FP) a organizat o dezbatere cu tema: “1989-2009: ce-am facut in ultimii 20 de ani”. Evenimentul a avut loc in sala de conferinte a Bibliotecii Centrale Universitare ,,Mihai Eminescu”. La dezbatere au participat profesorul si publicistul Liviu Antonesei, profesorul Caius Dobrescu, Dumitru Paduraru, participant al miscarii anticomuniste din Iasi, iar discutiile au fost moderate de redactorul-sef FP, Ovidiu Nahoi. In plus, la lansarea au fost prezenti primarului Iasului, Gheorghe Nichita si deputatul PD-L, Petru Movila.

Comunismul ramane o amintire vie
In deschiderea evenimentului, Ovidiu Nahoi a tinut sa motiveze prezenta FP la Iasi  si a importantei temei de discutie, subliniind: ,,Trebuie sa dam Iasului ce-i al Iasului – un loc de eternitate, de inceput al evenimentelor importante ce au avut un rol covarsitor impotriva regimului comunist.” Dezbaterea s-a conturat in jurul unor aspecte din comunism, ce au vizat in special efectele pe care le-au avut actiunile din aceea vreme asupra a ceea ce suntem noi astazi. Intrebarile au fost adresate de Ovidiu Nahoi, iar primul a luat cuvantul Liviu Antonesei, care si-a inceput discursul, intrebandu-se ,,A fost revolta spontana sau complot?”. Rand pe rand au intervenit si ceilalti invitati, care au discutat despre particularitatile romanesti pre- si post-revolutionare: evenimentele violente din 1989 si tranzitia diferita fata de cea a celorlalte tari din fostul bloc comunist.
Polemicile s-au iscat in momentul plasarii tarii in context global, cand Caius Dobrescu a afirmat faptul ca ,,Romania este prea mica pentru a insemna cu adevarat ceva, ca sa modifice structura geopolitica din jurul ei si prea mare ca sa stea linistita.” Participantii la discutie au inceput prin a critica lipsa celor din conducerea tari inca din 1990 ca nu au adoptat o constitutie care sa accelereze seria de schimbari din tara noastra, ci dimpotriva aceasta a fost ,,greoaie, sinistra”, dupa spusele lui Caius Dobrescu. In completarea ideii a intervenit si Liviu Antonesei, care a accentuat situatia din prezent: ,,Cand Iliescu a pronuntat cuvantul capitalism, s-au produs frisoane. Si acum, dupa ce ca am avut cea mai sinistra forma de comunism, vom pune capat si capitalismului.”
Despre amintirile din comunism Dumitru Paduraru, unul dintre participantii la miscarea anticomunista din Iasi, din 1989, nu a dorit sa relateze foarte multe, insa a precizat ca era pregatit sa actioneze: ,,Stateam cu urechea lipita de radio, ascultam Europa Libera si asteptam sa se intample ceva.”
Caius Dobrescu, profesor la Universitatea Bucuresti, a adus in discutie o tema sensibila, aceea a transmiterii valorilor in scoli, a demnitatii democratice. ,,Ce se face in scoli despre educatie constitutionala, civica e o caricatura.”, a spus Dobrescu.
Auditoriul a fost format din aproximativ 100 de persoane, iar dezbaterea a durat in jur de o ora si jumatate. Cei ce au venit la eveniment au avut posibilitatea sa cumpere o revista FP si sa primeasca gratuit si un alt numar al publicatiei. FP va ajunge astazi in libraria Alexandria, unde incepand cu ora 12.00 vor fi prezentate fragmente din documentarul ,,Ce am facut in ultimii 20 de ani” si din alte produse editoriale. / Diana Iabrasu