(LIFE, 8.00) „CUZA”- LANSARE DE CARTE – CECILIA STEFANESCU / Cecilia Stenaescu si-a lansat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” cartea „Intrarea soarelui”.
(CUZANET, Iasi, 21 mai) – Scriitoarea Cecilia Stefanescu si-a lansat ieri, 20 mai a.c., in Sala Senat a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”(UAIC), romanul “Intrarea Soarelui”. La eveniment au participat prep. drd. Loredana Opariuc din cadrul Catedrei de Literatura a Facultatii de Litere a UAIC, asist. univ. dr. Ioan Milica, scriitorii Lucian Dan Teodorovici si Florin Lazarescu.
In deschidere, conf. dr.  Antonio Patras, moderatorul dezbaterii “Iubirea in literatura romana actuala”, a declarat ca Cecilia Stefanescu este unul dintre cei mai importanti scriitori de literatura din zilele noastre. “Poate fi caracterizata de un rafinament al stilului pus in evidenta de cronicarii de gust. Ea nu este o autoare de literatura hard, licentioasa. Atunci cind apare grotescul, acesta este foarte bine contextualizat”, a precizat moderatorul, adaugind ca scriitoarea ar trebui sa fie apreciata mai mult decit este.
Loredana Opariuc si Ioan Milica au afirmat ca “Intrarea Soarelui” este „o carte despre dragoste si demoni”  si un „roman al oglinzilor”.  Loredana Opariuc a tinut sa precizeze ca „farmecul acestei carti se pierde prin  prezentare”, invitind, in continuare, studentii prezenti la lansare, la o lectura a lucrarii. Asist. univ. dr. Ioan Milica a scos in evidenta „cele doua lumi corespondente care se intilnesc in carte, si anume, lumea copiilor si cea a adultilor. Temporalitatea devine o trasatura importanta a personajelor”.  
 
Debutantii sint imperfecti

Autoarea cartii, Cecilia Stefanescu, a recunoscut ca se simte cel mai bine intr-o facultate, pentru ca „este un loc in care oamenii au mintea deschisa”. Invitata sa vorbeasca despre „reteta ei de scris”, autoarea a marturisit ca nu are una  si ca ambele romane pe care le-a scris pina acum au iesit din „fricile” pe care le-a avut de mic copil. „Eu m-am nascut intr-un Bucuresti al anilor comunismului tirziu. Orasul este, de fapt, personajul cartilor mele, cel pe care l-am stors cel mai mult”. Despre asemanarea romanelor ei cu cele ale lui Mircea Cartarescu, nu a tinut decit sa spuna ca „ma simt inconfortabil sa ma disculp pentru faptul ca Mircea Cartarescu m-a ajutat sa debutez”.
De la tema iubirii in literatura romana actuala, discutia a deviat spre „literatura tinara”. Cecilia Stefanescu a marturisit ca s-a obisnuit sa fie catalogata drept o scriitoare tinara, desi „literatura tinara ascunde un soi de malitie. Exista prejudecati conform carora romanele de debut ar trebui sa contina neaparat imperfectiuni”. Pornind de la evolutia primului roman al autoarei, care a fost si ecranizat, invitatii au facut o paralela intre film si carte, in general. Cu aceasta ocazie, autoarea „Intrarii soarelui” a declarat ca legatura intre autor si scenarist este „frustranta. Autorul isi construieste locurile, personajele, in timp ce in film imaginatia merge in alte zone, filmul fiind foarte explicit”.
Scriitoarea Cecilia Stefanescu mai este cunoscuta pentru romanul “Legaturi bolnavicioase”, ecranizat de Tudor Giurgiu si nominalizat la Festivalul de Film de la Paris, sectiunea “Panorama”. / Lina Vdovii