(LIFE, 15.00) CCS – FESTIVAL – CANTEC POPULAR/ Pe 19 si 20 martie, la Casa de Cultura a Studentilor, se va desfasura cea de-a sasea editie a Festivalului „Din batrani, din oameni buni”.
(CUZANET, Iasi, 18 martie) Cea de a sasea editie a Festivalului Concurs de Cantec Popular „Din batrani, din oameni buni” va avea loc la Casa de Cultura a Studentilor (CCS) din Iasi in zilele de 19 si 20 martie a.c.. Festivalul va aduce pe scena interpreti cunoscuti de muzica popualara moldoveneasca, precum Laura Lavric, Ion Palade, Claudia Martinica sau Constantin Bahrin. Alaturi de acestia vor concura 22 de tineri solisti vocali din Moldova, selectati dintr-un numar de 30 de participanti. Evenimentul se va desfasura in sala Gaudeamus din incinta CCS.
Reprezentatiile vocale ale concurentilor vor avea loc in prima zi de festival incepand cu ora 18.30, a doua zi urmand sa se desfasorare Gala de premiere a castigatorilor, incepand cu ora 16.00. Tot in cadrul Galei, publicul va putea sa urmareasca si un numar de dans popular interpretat de membrii ansamblului folcloric „Doina Carpatilor” al CCS Iasi. „Este greu sa pui foarte corect si complet in valoare dansul popular intr-un festival al cantecului popular, nu am reusit mai mult decat sa asiguram momente de recital ale ansamblului. Aici se promoveaza valoarea curata si clara a tinerilor solisti. Este un festival care se adreseaza in special tanarului nescolit in canto. Structura juriului si atentia acestuia s-a indreptat catre vocea curata si stilul cantecului popular, nu catre acea parte artificiala, lucrata, scolita. Este necesar sa te pregatesti, insa spre spiritul cantului popular”, a declarat coregraful Petre Susu, unul dintre organizatorii festivalului.
Cei care doresc sa ia parte la editia curenta a festivalului pot avea acces in sala doar pe baza de invitatie.
Continuitatea festivalului, pusa sub semnul intrebarii
Conducerea CCS si organizatorii festivalului „Din batrani din oameni buni” nu stiu daca vor mai putea asigura continuitatea festivalului care din 2005 se desfasoara in fiecare an. „Este cea de a sasea editie a festivalului si sper sa nu fie si ultima. Spun asta pentru ca sustinerea financiara este absolut precara Ne pune in situatia de a opri festivalul, daca nu vom obtine finantare consistenta. «Din batrani, din oameni buni» nu este la ora actuala un festival mare, asa cum am putea sa il facem si cum ar merita Iasul. Spun ca nu este un festival mare in comparatie cu marile festivaluri de folclor din tara. Am vrut sa fie festivalul numarul unu al cantecului popular din Moldova si nu cred ca am reusit asta, desi interes a fost din partea institutiilor media intotdeauna, desi CCS si-a aratat bunavointa, dar interesul institutiilor de cultura si al celor care dirijeaza fondurile din Iasi fata de acest festival este zero. Si nu doar la editia de anul acesta, ci la aproape toate editiile”, a explicat Petre Susu.
Festivalul se mai confrunta si cu problema lipsei de participare a tinerilor. Daca la primele editii se prezentau la preselectie aproximativ 70-80 de tineri, la editia din acest an au fost prezenti doar 30 de solisti, din care 22 au fost selectati sa concureze in cadrul festivalului. Petre Susu sustine ca aceasta lipsa de interes din partea tinerilor poate fi pusa pe seama aparitiei unor concursuri similare in alte judete ale Moldovei, dar si pe scaderea valorii premiilor. „Acest lucru se intampla si din cauza ca nu reusim sa ii promovam pe castigatori pe parcursul anului asa cum ne-am angajat in discutiile cu ei si sunt foarte putini cu care am facut-o”. / Cristina Babii, Robert Balauca
Niciun comentariu