(LIFE, 16.00) CCF- FESTIVAL- FILM/ De joi, incepe la Iasi a IX-a editie a Festivalului de Film Francofon.
(CUZANET, Iasi, 14 martie) In perioada 17-19 martie a.c. se va desfasura a IX-a editie a Festivalului de Film Francofon. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Francez si Ambasada Frantei in Romania si va avea loc in Sala Rosie de la etajul al saselea din Moldova Mall. "Este un eveniment care se va organiza si in Cluj, Timisoara, Bucuresti in diferite perioade din martie, dat fiind faptul ca este luna francofoniei. In toate centrele se incerca sa se prezinte diversitatea cinematografiei francofone si a culturii. De selectia filmelor s-au ocupat cei din cadrul Centrului Cultural Francez. Evenimentul scoate in evidenta faptul ca cinematografia este considerata cea de-a saptea arta. Filmele au fost premiate la diverse festivaluri printre care Festivalul de la Cannes si Festivalul de Film de la Montreal, 2009. Productiile unt dintre cele mai noi filmate in Europa, a declarat Dan Daia, asistent cultural la Centrul Cultural Francez din Iasi. Pe parcursul celor trei sile vor rula sapte filme. Astfel, dupa deschiderea oficiala, incepand cu ora 18.00 va rula pelicula „Iubiri imaginare” de Xavier Dolan, iar de la ora 20.00 se va putea viziona „In afara legii” de Rachid Bouchareb. Apoi, vineri la ora 17.00 va intra in scena „Iluzionistul” de Sylvain Chomet, iar dupa, incepand cu ora 19. 00, se va putea urmari „Un om care striga” de Mahamat Saleh Haroun. Sambata, in ultima zi de festival, filmul francofon „Important e sa ramai in viata” de Roshane Saidnattar, va incepe la ora 16.00. Dupa acesta vom putea viziona de la ora 18.00 „Ultimul hatis” de Rabah Ameur – Zaïmeche, iar in incheiere, incepand cu ora 20.00 va rula filmul „Birourile lui Dumnezeu” de Claire Simon.
Prima editie a Festivalului de Film Francofon a avut loc in 2002 si face parte din seria evenimentelor organizate anual de catre Centrul Cultural Francez din Iasi promovand noutatile filmului francofon. In fiecare an, festivalul de film promoveaza diversitatea culturala a cinematografului francofon contemporan si a genurilor: drama, documentar, comedie si animatie. Anul trecut am incercat o abordare diferita, un numar mai mare de filme difuzate printre care o productie germana si un workshop pentru pasionatii de film. Productiile din acest an sunt alese in functie de cat de bine au fost primite de critici si de public, deci incercam sa oferim filme de calitate si nu in ultimul rand dorim sa scoatem in evidenta diversitatea genurilor cinematografice", a mai precizat Dan Daia.
Editiile din anii anteriori au reunit mari regizori precum Jean-Pierre, Luc Dardenne, Abdel Kechiche, Rachid Hami, Salif Traore, Pierre Schoeller din Franta, Canada, Belgia si Elvetia. Filmele sunt subtitrare in romana, engleza si franceza iar intrarea la ele este libera./ CuzaNet
Niciun comentariu