(LIFE, 15.00) MUZEU – EVENIMENT – UNIRE / Intrunire festiva, dedicatata aniversarii a 90-a de la Unirea Bucovinei cu Romania, la Muzeul „Mihai Eminescu”.
(CUZANET, Iasi, 29 noiembrie) – Muzeul „Mihai Eminescu” din Copou a gazduit ieri, 28 noiembrie, intrunirea festiva dedicata celei de-a 90-a aniversari de la unirea Bucovinei cu Romania. La acest eveniment au trimis reprezentanti I.P.S. Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, prof.univ.dr. Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Gheorghe Nichita, primarul municipiului si Marius Bodea, prefectul judetului. Printre invitatii care au participat la eveniment au fost scriitorul Liviu Papuc, nepotul lui Leca Morariu, un fruntas unionist bucovinean, presedintele Filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor din Romania, Valeriu Stancu, profesorul Gavril Istrate.
Intalnirea a debutat cu o slujba de comemorare a romanilor care au cazut pe front in urma cu 90 de ani, oficiata de doi preoti basarabeni. A urmat o sesiune de comunicari, care a fost deschisa de generalul Constantin Bucos, presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi din Iasi. „Inca de cand eram copil in scoala primara am invatat istoria tarii noastre, nu am uitat si nu am sa o uit niciodata. Am reusit in al doilea razboi mondial, noi veteranii sa eliberam Transilvania, insa regretam ca nu am putut recupera si nordul Bucovinei si Basarabia”, a declarat acesta.
Presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, Valeriu Stancu, a tinut sa povesteasca citeva dintre greutatile cu care se confrunta romanii din Bucovina si din Basarabia: „Ce ma ingrozeste pe mine este faptul ca in secolul XXI, cand Europa s-a reintregit, sunt inca oameni care nu au dreptul de a vorbi in limba lor. Mi s-a intamplat, cand eram in Cernauti sa fiu sfatuit de oamenii de-acolo sa nu vorbesc romaneste pentru a nu fi batut. Foarte multi confrati de-ai nostri, scriitori romani, faceau donatii de carti in Ucraina, dar nici un volum dintre cele trimise de noi nu a ajuns in mainile celor care aveau nevoie de cartea romaneasca. Erau blocate la granita, se impachetau si li se pierdea urma”.
A urmat scriitorul Liviu Papuc, nepotul lui Leca Morariu. Aceasta refuzat sa vorbeasca in calitate de nepot al fruntasului unionist, spunand ca „nu e un merit ca sunt unul din nepotii lui Leca, nu de asta s-a facut unirea”. Liviu Papuc a dorit sa vorbeasca in calitate de presedinte al Societatii pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina, vorbind despre alipirea Bucovinei la Tara Mama, iar in final a citit declaratia de Unire a Bucovinei votata la 28 noiembrie 1918.
Pe parcursul intregii intalniri, atmosfera a fost animata de acorduri de vioara ale Ninei Munteanu, profesor la Colegiu de Arte „Octav Bancila”Iasi. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, Filiala „Constantin Stere” in colaborare cu Biserica „Banu”, Muzeul Literaturii Romane si Facultatea de Filosofie si Stiinte Politice din cadrul Universitatii „Al.I.Cuza”. / Raluca Codru, Ioana Vieriu