Vineri, 26 octombrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc ceremonia „Dies Academici”, care a marcat împlinirea a 158 de ani de la înființarea instituției de învățământ superior. Invitații la acest eveniment au discutat atît despre cîteva proiecte de succes care au ajutat la dezvoltarea Universității, cît și despre viitorul acesteia. În cadrul ceremoniei au fost acordate numeroase premii și distincții și a fost anunțat cîștigătorul bursei „Sfîntul Dumitru”, ediția 2018.
Ceremonia a fost deschisă de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite al UAIC, care a enumerat o parte din acțiunile pe care, de-a lungul timpului, comunitatea academică a Universității le-a făcut pentru a îmbunătăți relațiile cu studenții. Aceasta a amintit și de cîteva dintre proiectele de infrastructură care au ajutat la dezvoltarea UAIC. „În anul 1903, s-a înființat prima cantină a universității, pe strada Lăpușneanu. Demersul a fost continuat și în anul 1914, cînd a fost înființată o altă cantină, pe strada Lascăr Catargiu. În perioada comunistă s-a construit Cantina Tîrgușor Copou, dată în folosință în anul 1961, urmată de cantina-autoservire din complexul Titu Maiorescu, care poate deservi circa 2.000 de persoane pe zi. Acestor eforturi se adaugă construcția Complexului «Gaudeamus», inaugurat în anul 2003, și «Akademos», inaugurat în anul 2007”. De asemenea, aceasta menționat că în prezent, s-au depus „patru proiecte de investiții, care vizează construirea unui cămin nou, modernizarea căminelor C6, C7 și C8 din Complexul «Titu Maiorescu» și consolidarea și extinderea sălii de sport”.
Președintele Senatului UAIC, prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu, a făcut o scurtă prezentare a membrilor Senatului Universității din anul 1918, precizînd că „rectorul universității din acel moment era Nicolae Leon, biolog, frate după mamă cu Grigore Antipa. A rămas în istorie ca fiind profesorul care a înființat primul laborator de parazitologie din țară, fiind primul profesor din România care a predat sistematic un curs de parazitologie”.
În cadrul ceremoniei a vorbit și Tamar Samash, Ambasadorul Statului Israel în România, care a specificat că apreciază „calitatea parteneriatului dintre Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași și universitățile din Israel” și a felicitat cadrele universitare de la UAIC pentru „efortul de a ține piept provocărilor cu care se confruntă învățămîntul”.
Cel care a luat apoi cuvîntul a fost Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, care a vorbit despre importanța istorică a UAIC, amintind că aceasta „este prima universitate modernă din România”. De asemenea, a subliniat că „universitățile sînt cea mai importantă valoare pe care trebuie să o menționăm atunci cînd vorbim despre Iași”.
Conf. univ. dr. Ioan Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” (BCU ) din Iași, a susținut prelegerea intitulată „Biblioteca și cititorii”, subliniind relația strînsă dintre studenți de succes și timpul pe care aceștia îl petrec în bibliotecă. „Succesul este de partea celor care înțeleg că studiul disciplinat, răbdător și pragmatic le va permite să-și cultive originalitatea, spiritul critic, empatia, inteligența socială, puterea de convingere și talentul de a negocia. Iar biblioteca este mediul optim, ca și universitatea, pentru a cultiva astfel de însușiri apreciate pe piața muncii și căutate de angajatori”.
Distincții și premii
Manifestarea a continuat cu oferirea, de către prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, a distincțiilor de Professor Emeritus pentru 17 profesori pensionari ai UAIC. De asemenea, aceasta a oferit diplome de excelență pentru 18 companii care au fost alături de Universitate pe parcursul anului 2018. Apoi, Banca Comercială Română a premiat echipa de studenți de la UAIC care a reușit să obțină locul al III-lea și o medalie de argint în cadrul celei de-a 25-a ediții a etapei regionale a concursului de programare ACM-ICPC.
Conform tradiției deja instituite, prof. univ. dr. Dumitru Oprea, rector al UAIC în perioada 2000-2008, a anunțat cîștigătorul bursei „Sfîntul Dumitru”, ediția 2018. Acesta se numește Cristian Vîntur și este student în anul al III-lea la Facultatea de Informatică.
Ceremonia „Dies Academici” s-a încheiat anul acesta cu premierea celor mai bune rezultate obținute în activitatea de cercetare din anul 2017. Astfel, facultățile de Chimie, Fizică și Matematică au primit distincții onorifice și cinci cercetători din cadrul UAIC au fost premiați pentru activitate de pe parcursul anului trecut.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a fost înființată în 1860 și, la începuturi, era formată din doar trei facultăţi – de Filosofie, Drept şi Teologie.
Niciun comentariu