Miercuri, 13 noiembrie 2024, în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) a avut loc ceremonia de deschidere a Zilelor Universității, un omagiu adus patronului spiritual al instituției, cărturarul Gheorghe Asachi. Ceremonia a fost moderată de jurnalista Petronela Cotea Mihai, iar printre invitați s-au numărat rectorii universităților ieșene, primarul municipiului Iași, prefectul județului Iași și consulul general al Republicii Moldova.

Evenimentul a început cu discursul Petronelei Cotea Mihai, care a reamintit despre lucrarea Gheorghe Asachi – un spirit enciclopedic”, editată de prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorectorul TUIASI. „Vocația de a construi, încrederea, soluțiile la probleme, viziunea, patriotismul – sînt doar cîteva dintre valorile cultivate și astăzi de către Universitatea Tehnică”, a subliniat moderatoarea.

A urmat mesajul rectorului Dan Cașcaval, care a vorbit despre „Rolul cărților și al bibliotecilor în educație și involuția interesului pentru carte în era mediului virtual”. Tema a fost inspirată de una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume, aflată la Iași, în proprietatea Universității Tehnice, descrisă de rector drept „o bijuterie”. În discursul său, rectorul TUIAȘI a amintit cît de veche este originea cărții, cu referire la Epopeea lui Ghilgameș, scrisă în anul 2100 î. Hr., și a completat discursul cu date statistice despre gradul de alfabetizare al poporului român, dispariția comunicării interumane și înlocuirea mediului real cu cel virtual. „Astăzi, toți vorbim, dar nu mai ascultă nimeni. Nu mai căutăm informația reală, ci navigăm prin kilometri de maculatură, adesea împănată cu fake-uri”, a spus acesta, subliniind că analfabetismul funcțional a apărut din lipsa lecturii. Rectorul Dan Cașcaval și-a încheiat discursul cu îndemnul adresat profesorilor: „Nu este suficient să le arătăm tinerilor direcția în care se găsește biblioteca și nu este suficient să le spunem studenților că avem una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume”.

Despre acest subiect a vorbit și prof. univ. dr. ing. Aurelian Iulian Ciocoiu, președintele Senatului TUIASI, afirmînd că „universitatea va deveni mult mai deschisă către societate, reflectînd acest lucru atît în procesul educativ, cît și în activitatea de cercetare, printr-un angajament public clar asumat”.

Prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași, a rostit un mesaj de felicitare din partea mediului academic ieșean pentru aniversarea Zilelor TUIASI. „A fi partener cu TUIASI în orice proiect înseamnă să ai garanția succesului acelui proiect. Beneficiem cu toții de bogăția de cunoaștere și inovație pe care le generează această universitate”. Totodată, Aurelian Bălăiță, în numele tuturor rectorilor ieșeni, a remarcat că dorește constituirea cît mai rapidă a Consorțiului universitar ieșean, spre binele învățămîntului universitar din Iași.

La tribună a fost invitat Tudor Ioan Mihăilă, reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație al TUIASI, pentru a adresa un cuvînt de mulțumire cadrelor didactice, după care a urmat un moment artistic susținut de Cvartetul de violoncele al UNAGE, sub coordonarea conf. univ. dr. Filip Papa.

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a ținut un discurs de felicitare și a abordat tema ceremoniei, spunînd că „trebuie găsite soluții pentru a putea reintroduce tehnicile vechi ale școlii universale, cînd cititul cărților era una dintre cele mai nobile activități”. Universitatea Tehnică din Iași a primit felicitări și din partea Prefecturii județului Iași, a Inspectoratului Școlar Iași, a companiei Continental, reprezentată de Daniel Gorza, și a consulului general al Republicii Moldova, Ion Coșer.

Cuvîntul de încheiere a aparținut prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorectorul TUIASI, care a afirmat că „Zilele Universității reprezintă o oglindă a complexității activităților desfășurate în universitate, incluzînd manifestări științifice și culturale, universitatea fiind un reper spiritual al societății”.

Sub umbrela Zilelor TUIASI, Universitatea marchează 211 ani de la înființarea, de către Gheorghe Asachi, la Iași, a primei școli de ingineri hotarnici și civili cu predare în limba română, 87 de ani de la fondarea oficială a Școlii Politehnice ieșene și 155 de ani de la trecerea lui Gheorghe Asachi în eternitate.