Duminică, 8 decembrie, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF IAȘI), a avut loc ceremonia de deschidere a Zilelor UMF, un omagiu adus instituției academice cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la înființare, dar și pentru a marca tradiția de lungă durată și contribuțiile aduse  în domeniul medical. Ceremonia a fost moderată de dr. Richard Constantinescu, directorul Centrului Cultural „I. I. Mironescu”din Iași, iar printre invitați s-au numărat rectorii universităților ieșene, primarul municipiului Iași, inspectorul general al Inspectoratului Școlar General Iași, dar și invitați din Ucraina și Republica Moldova.

Evenimentul a început cu intonarea imnului de stat al României, „Deșteaptă-te române!” și a continuat cu discursul dr. Richard Constantinescu. Acesta a citat ultimele cuvinte scrise ale savantului Grigore T. Popa: „Eu tot mai nădăjduiesc în triumful dreptății și al adevărului”. „Niciodată ca în ultima vreme nu mi s-au părut mai vii și mai acute considerațiile lui Popa”, a subliniat moderatorul.

A urmat transmiterea mesajului înregistrat de către ministrul educației, Ligia Deca, care a omagiat excelența în educație, rezultatele și eforturile continue pe care, atît studenții, cît și profesorii le-au depus de-a lungul timpului. „ Această comunitate s-a dezvoltat continuu, iar experiența academică de aici, precum și rezultatele științifice remarcabile, fac din această universitate un adevărat centru de referință în excelența academică și un veritabil nucleu de schimbare, care contribuie constant la definirea standardelor învățămîntului medical din România și în mediul internațional. UMF Iași a dovedit că acolo unde există determinare, curaj și responsabilitate orice este posibil”, a spus Ligia Deca.

Rectorul UMF Viorel Scripcariu a vorbit despre tradiția academică a universității, despre realizările științifice și articolele publicate în reviste de prestigiu internațional,despre dificultățile cu care medicii s-au confruntat în perioada interbelică, în ceea ce privește dezvoltarea medicinei și faptul că instaurarea războiului a reprezentat un moment de sacrificiu și adaptare. „Schimbările din 1989 au deschis noi orizonturi pentru UMF Iași. Redenumirea universității în onoarea lui Grigore T. Popa, simbol al sacrificiului și al excelenței, a consolidat identitatea noastră. De atunci, UMF Iași a devenit un pol regional de excelență în educația medicală, atrăgînd studenți din întreaga lume”.

Prof. univ. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I. M. Georgescu” a luat cuvîntul și i-a acordat rectorului Viorel Scripcariu titlul de „Magister Adventus Emeritus Chirurgus Optimus” pentru meritele deosebite în chirurgie cardiovasculară, pentru dedicare, implicare și pasiunea depusă în cariera sa.

Au urmat discursurile președintei Senatului UMF, Irina Draga Căruntu, inspectoarei Luciana Antonici, șefa Inspectoratului Școlar General Iași, care au evocat istoria medicinei ieșene, tradiția și prestigiul pe care instituția academică și le-a păstrat de ani buni, despre medicii care au revoluționat medicina românească, ca George Emil Palade și Grigore T. Popa, dar și despre primul Premiu Nobel, cîștigat de George Emil Palade pentru fiziologie și medicină.

La tribună a fost invitat și prof. univ. dr. Liviu George-Maha, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), pentru a ține un discurs în calitate de reprezentant al universităților ieșene. „ Mă aflu aici în calitate de reprezentant al universităților ieșene și vă transmit felicitări pentru tot ceea ce ați reușit pînă în prezent, iar acest mesaj este îndreptat către cadrele didactice și studenți. Sînteți parte a unei adevărate comunități academice la nivelul centrului universitar ieșean, vă simțim alături, faceți parte din ceea ce noi ne dorim să fim aici, la Iași”, a spus rectorul UAIC.

În cadrul evenimentului au fost lansate albumul filatelic George Emil Palade – Premiul Nobel – 50 de ani și albumul documentar Între Nobel și Iași – George Emil Palade și moștenirea unei vieți dedicate cercetării.

După prezentarea albumului filatelic, rectorul Viorel Scripcariu a premiat numeroși profesori și studenți pentru rezultatele obținute peste an. Studenții din echipa „MAVIS Artficial Heart” au fost premiați pentru realizarea celei mai avansate inimi artificiale. Premiul „Academician Ioan Hăulică” i-a fost acordat studentului Ștefan Rareș Maxim, student în anul al II-lea la Medicină. Începînd de anul acesta, premiul va fi acordat anual cîte unui student, pentru merite deosebite în domeniul preclinic si clinic.

La finalul evenimentului, dr. Richard Constantinescu, cunoscut ca unul dintre cei mai valoroși istorici ai medicinei, a primit din partea rectorului Viorel Scripcariu, „Diploma de Excelență” pentru contribuția la viața culturală a universității și pentru recuperarea valorilor istoriei medicinei românești.

Zilele Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” se desfășoară anual. Universitatea ieșeană de medicină este unul dintre cele mai vechi așezăminte de învățămînt superior din România. Poartă numele savantului Grigore T. Popa, care a făcut cercetări în domeniul neuro-endocrin, care au dus la descoperirea sistemului port hipotalamo- hipofizar.