Pe 25 si 26 noiembrie Universitatea „Alexadru Ioan Cuza” a gazduit prezentarea proiectului „Zilele Orizont 2020 – Oportunitati de finantare in cadrul Programului Orizont 2020”. Astfe, timp de doua zile, in Sala Senatului au avut loc prezentari despre felul in care doctoranzii si profesorii pot accesa fonduri europene pentru a-si finanta cercetarile.
Sesiunea de comunicari a avut scopul de ale oferi invitatilor asistenta in elaborarea propunerilor de proiecte de cercetare si sprijin in gasirea partenerilor din UE. S-a centrat pe aspecte precum proprietatea intelectuala, resursele in cercetarea stiintifica sau oportunitatile oferite de Uniunea Europeana.
„Programul Orizont 2020 a fost creat in urma cu doi ani, dar se va lansa pe 11 decembrie oficial. Este un plan extrem de ambitios ce isi propune sa reuneasca proiecte de cercetare deoarece exista sanse ca Ministerul Educatiei sa investeasca cu precadere in doctoratele ce vizeaza cercetarea exclusiva. Reteaua nationala de puncte de contact din Minister isi propune sa fie aproape de cei interesati si in mediul virtual prin intermediul unor sali de videoconferinte pentru a spori comunicarea”, a precizat Ioana Ispas, coordonator national al Ministerului Educatiei.
Acest program reuneste, pentru prima data, toate fondurile UE destinate cercetarii si inovarii si are ca scop transformarea descoperirilor stiintifice in servicii inovatoare care ofera oportunitati de afaceri si cresc calitatea vietii. Bugetul acordat acestui program European este de 70 de miliarde de euro, pe o perioada de sapte ani. Fondurile vor fi acordate treptat proiectelor care urmaresc dezvoltarea tehnica, stiintifica, sociala si educationala asumata de statele membre prin semnarea Strategiei „Europa 2020”.
Evenimentul este organizat de Ministerul Educatiei Nationale si Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, in colaborare cu Enterprise Europe Network.
Madalina Gheta
Alexandra Obreja
Niciun comentariu