Astazi, 22 noiembrie a.c., incepand cu ora 9, se defasoara cea de-a doua parte a workshop-ului international „Diplomatie si societate in Europa de Est”. Tema centrala a discutiilor este „Romania si Marile Puteri: viziuni, perceptii, identitati”. Dezbaterea va avea loc in corpul H al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, din Iasi (UAIC).
La eveniment participa prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, de la Facultatea de Istorie a UAIC, impreuna cu dr. Flavius Solomon, seful Departamentului de Istoria Relatiilor Internationale de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, din Iasi. Alaturi de acestia, se afla si dr. Claudiu Laurentiu Topor si dr. Andrei Cusca, directori de proiecte la Facultatea de Istorie a UAIC, impreuna cu prof. univ. dr. Laurentiu Radvan, directorul Departamentului de Istorie de la aceeasi Facultate. La conferinta participa, de asemenea, cercercetatori si cadre universitare din Republica Moldova, precum dr. Virgil Paslariuc de la Universitatea de Stat din Moldova si dr. Ion Varta de la Serviciul de Stat de Arhiva al Republicii Moldova.
Dr. Flavius Solomon a mentionat ca dintre cele sapte proiecte care au putut fi finantate in acest an de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice, trei sunt propuse de UAIC, iar workshop-ul reprezinta unul dintre acestea. „Asigurarea fondurilor este o problema in organizarea unui astfel de eveniment. Si chiar daca decontarea se va face intr-un timp nu chiar scurt si in mai multe transe, tot e o reusita” a punctat Flavius Solomon.
Ieri, 21 noiembrie, a.c., workshopul a debutat cu o dezbatere pe tema „Trecut si prezent in studiul diplomatiei. Editarea izvoarelor si provocari ale istoriei sociale”. Aceasta a inceput la ora 15:00 in corpul H al UAIC. „Din perioada in care sunt specializat, si anume Evul Mediu, aceste surse – izvoare scrise – lipsesc sau sunt foarte rare. Pe cand in ceea ce priveste istoria mai apropiata de zilele noastre, cred ca lucrurile stau chiar pe dos, si e greu sa alegi din toata birocratia vremii ce este cu adevarat important” a explicat prof. univ. dr. Laurentiu Radvan. Despre caracterul international al workshop-ului, acesta a precizat ca: „aceasta conferinta este internationala doar prin titlu, pentru ca venirea fratilor din Basarabia reprezinta pentru mine o intoarcere acasa, asa cum si eu tot acasa merg atunci cand ajung la Chisinau”.
Lucrarile prezentate in cadrul workshop-ului vor fi publicate intr-un volum colectiv. intr-un volum colectiv de studii care va fi publicat ulterior. Evenimentul este organizat de „Centrul de Istorie a Relatiilor Internationale”, Facultatea de Istorie si „Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”
Madalina Gheta
Alexandra Obreja
Niciun comentariu