Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași (UNAGE) organizează, în perioada 17-19 decembrie, un program de workshop intitulat „Clowns: Objects of Laughter” cu actorul, scriitorul și regizorul de clowning Jon Davinson. Acesta vine la Iași în cadrul unui proiect inițiat de directorul Școlii Doctorale de Teatru, lector univ. dr. Călin Ciobotari. Manifestările se vor organiza în Sala Studio a Facultății de Teatru din cadrul UNAGE.
„Întîlnirea cu Jon Davison este importantă pentru studenții UNAGE, deoarece facilitează accesul la o sursă de informare și formare unică. Clowning-ul rămîne încă un segment nișat în spațiul românesc. Acest tip de experiență reprezintă o necesitate pentru tinerii ce studiază arta teatrală, deoarece lărgește cîmpul de cunoaștere și înțelegere a însăși spațiului spectacologic pentru care se pregătesc. Programul va include exerciții de antrenare a libertății de exprimare, studiului corporal și relației directe, permanente cu publicul, prin instalarea unui nou cod de comunicare decît cel teatral tradițional”, a declarat dr. Andreea J. Darie, coordonatoare proiectului.
Aceasta a mai adăugat că evenimentul este important și pentru ieșeni, deoarece plasează orașul pe lista spațiilor care promovează arta alternativă, inovația, cercetarea teatrală aplicată. Prin acest eveniment, a mai menționat Andreea J. Darie, „Iașiul arată disponibilitatea și puterea de implementare a unor proiecte alternative, demonstrîndu-și resursele artistice în plină dezvoltare”.
Jon Davison este actor, profesor, regizor de clowning englez. A fost cofondatorul „Companyia D’Idiotes”, care a avut turnee în toată lumea. A predat improvizație și clowning la Institutul de Teatru din Barcelona. Este cofondator și co-director al Școlii de Studii de Clovni din Barcelona și al Școlii de Clovni din Londra. De asemenea, este lector la London Metropolitan University și director artistic al companiilor Stupidity și Citizens of Nowhere.
Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași include domenii de licenţă precum Muzica (specializările: Interpretare muzicală, Pedagogie muzicală, Compoziţie, Muzicologie, Dirijat, Muzică religioasă), Artele vizuale şi Design (cu specializările: Pictură, Sculptură, Grafică, Moda-design vestimentar, Artă murală, Pedagogia artelor plastice si decorative, Conservare – Restaurare, Design, Istoria şi Teoria artei) şi Teatru (cu specializările: Actorie, Actorie/Păpuşi/Marionete, Regie, Teatrologie-Jurnalism teatral).
Sursă foto: www.jondavison.net
Niciun comentariu