60 de profesori și studenţi de la Facultatea de Litere şi Facultatea de Informatică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), au luat parte luni, 26 octombrie, începînd cu orele 18:00 la „Seminarul Ştiinţific CoRoLa”, în Sala Ferdinand din Corpul A al UAIC.
În cadrul seminarului prezentat de către prof. univ. dr. Dan Cristea de la Facultatea de Informatică, printre vorbitori s-au mai numărat Anca Bibiri, Mihaela Onofrei, Laura Pistol şi Andrei Scutelnicu. Cei prezenţi au fost invitaţi să devină voluntari în proiectul „CoRoLa”, proiect ce presupune formarea unui corpus computaţional reprezentativ al limbii române contemporane; astfel, cuvintele din peste cîteva sute de texte scrise şi înregistrări audio trebuie introduse într-o bază de date, cu scopul final de a facilita predarea limbii române de către profesori în instituţiile din ţară şi din străinătate.
„Ne dorim ca editurile să doneze formatele electronice ale textelor şi este un gest patriotic să alcătuieşti aceste corpusuri”, a precizat Dan Cristea. Acest proiect a fost început în 2014 şi urmează să fie finalizat în 2017, perioadă în care reprezentanţii speră să ajungă la un total de 500 de milioane de cuvinte incluse în baza de date, numărul actual fiind de 72 de milioane. Pentru că textele pot proveni din diferite surse, vor fi menţionate autorul, titlul textului, sursa textului şi data, iar domeniile acoperite de corpusuri sînt: artă şi cultură, muzică, natură, religie, ştiinţă sau societate.
„Voluntarii înscrişi în cadrul acestui proiect au posibilitatea de a deschide noi orizonturi, iar după trei luni vor primi o diplomă de participare şi, posibil, o adeverinţă care să ateste munca depusă, ce va fi importantă pentru CV. De asemenea, după perioada iniţială, dacă se doreşte colaborarea va putea continua, iar practica va începe lunea viitoare, 2 noiembrie”, a declarat Mihaela Onofrei, unul dintre organizatori.
„Seminarul Ştiinţific CoRoLa” a fost organizat de către Institutul de Informatică al Academiei Române, în colaborare cu UAIC, Institutul de Cercetări pentru Inteligenţa Artificială „Mihai Drăgănescu” (ICIA) şi Institutul de Informatică Teoretică din Iaşi (IIT).
de Emanuel GAVRIL
Niciun comentariu