Joi, 8 martie, la Librăria „Orest Tafrali” din incinta Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc lansarea volumului Portrete în cerneală de China, semnat de scriitorul și istoricul Florin Cîntic, directorul Arhivelor Naționale Iași. La evenimentul moderat de scriitorul Lucian Vasiliu, directorul Editurii Junimea, au participat studenți, scriitori, istorici și profesori din centrul universitar ieșean.
Despre această apariție editorială a vorbit prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru din cadrul Departamentului de limbă și literaturi străine al Facultății de Litere a UAIC.
„Acest volum este o reprezentare ideală a unei lumi în care autorul și-ar dori să trăiască sau se ambiționează să trăiască. Așa am citit cartea lui, ca fiind o dezmembrare a unor trăsături pe care el le-a observat la persoanele din jurul lui și, prin ceva ce trece dincolo de text, le-a reasamblat într-o nouă imagine. Am citit această carte ca un autoportret în cerneală de China”, a apreciat prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru. Acesta a adus, apoi, în discuție și perioada antică a Chinei și modul în care se făcea atunci cerneala.
Volumul apărut la Editura Junimea, în colecția „Colocvialia”, cuprinde o serie de portrete publicate de autor în „Ziarul de Iași”, pe parcursul ultimilor cinci ani.
„Această carte se datorează efortului a doi oameni, care sunt prezenți aici. Întîmplarea din acestă seară este întîmplarea unor prietenii pe care am simțit nevoia să o transcriu în pagină. La îndemnul lui Lucian (n.r. – Lucian Vasiliu) de a le aduna într-un volum, am început să le selectez, pentru că scriam fără un program. Au fost texte și sunt texte în funcție de foarte mulți parametri necunoscuți – fie că am chef eu să scriu, fie a fost ceva care mi-a trezit interesul la un moment dat, fie, cum a fost cazul cîtorva portrete, am fost provocat de niște întîmplări”, a explicat autorul volumului.
La finalul evenimentului, a avut loc o tragere la sorți, două studente din public fiind cîștigătoarele cîte unui volum oferit de Librăria „Orest Tafrali”.
Florin Cîntic (semnătură de autor Florin Cântec) este eseist şi istoric al culturii, cu studii de filosofie şi istorie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (1986), de istorie şi civilizaţie europeană la Institut National des Langues et Civilisations Orientales, Paris (1992) şi management cultural în Danemarca (1996).
Este doctor în istorie intelectuală, cu o teză realizată sub conducerea academicianului Alexandru Zub (2002).
De asemenea, este membru al Uniunii Scriitorilor din România și autorul a numeroase studii ştiinţifice, eseuri şi articole în publicaţii academice sau reviste de cultură din ţară şi străinătate. A semnat și cîteva volume, printre care Jurnalul ad-hoc, Memorie si uitare în cultura română. Cazul Vasile Conta, Arheologii spirituale. Studii de istoria culturii.
În prezent este directorul Arhivelor Naționale Iași.
Niciun comentariu