Vineri, 22 noiembrie, de la ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași (BCU), în sala „B. P. Hasdeu” a avut loc lansarea cărții Țara unui singur om, de Mihai Demetriade. Evenimentul a fost organizat cu spijinul Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române, Filiala Iași și al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).
Alături de autor, au fost invitați istoricul Cătălin Botoșineanu, arhivist la Arhivele Naționale Iași, conf. univ. dr. Ovidiu Buruiană, de la Facultatea de Istorie din Iași, și istoricul Dorin Dobrincu, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”. Țara unui singur om analizează perioada represiunii din anii 1970-1980 în România. Personajul principal este Marin Chiriță, un om obișnuit, care a reușit să treacă prin regimul comunist pînă în anul 1990, cînd a dispărut din evidențele publice.
„Dorind să fac un studiu despre răpirile din anii `70 -`80, organizate de Securitate, la un moment dat, am dat peste un plan care se cheamă «Planul Mesteacănul 85», avînd o denumire operativă. În planul respectiv, Securitatea își propusese să ridice oameni de acasă, diverși cetățeni de-ai noștri, în operațiuni extrajudiciare de răpire. Pe locul al patrulea al acestui plan se afla Marin Chiriță. Și mi-am pus întrebarea «Ce este cu acest personaj?». Astfel am început investigarea”, a spus Mihai Demetraide, autorul cărții.
Conf. univ. dr. Ovidiu Buruiană a mărturisit, în cadrul evenimentului, că a identificat mai multe paliere în carte. Un prim palier ar fi biografia personajului Marin Chiriță, „un om simplu, dar nu foarte simplu, nonideologic”, care a fost într-o luptă cu sistemul din acea vreme. Al doilea palier identificat este cel redat de către autor, Mihai Demetriade făcînd o analiză în ceea ce privește disidența, rezistența, opoziția.
După prezentarea cărții, a avut loc o dezbatere, publicul manifestînd interes pentru fiul protagonistului.
Mihai Demetriade este istoric și consilier superior în cadrul Direcției de Cercetare a CNSAS. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Domeniile sale de interes sînt: instaurarea regimului comunist, represiunea și disidența politică în România. În anul 2014 a fost distins cu Medalia „Regele Mihai I pentru loialitate”.
Niciun comentariu