Luni, 21 octombrie, la Librăria „Orest Tafrali” a avut loc lansarea volumului Discursul autonom. Strategii de comunicare. Evenimentul l-a avut ca protagonist pe Arthur Suciu, scriitor, eseist și specialist în domeniul comunicării și filosofiei, autorul cărții. Alături de el au fost prezenți prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru, profesor de literatură engleză la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, precum și prof. univ. dr. Ioan Alexandru Tofan și prof. univ. dr. George Bondor, coordonatorul colecției SOPHIA, ambii de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Discursul introductiv a fost susținut de prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru, care a subliniat claritatea remarcabilă a cărții prezentate, menționînd că, din experiența sa, doar un procent mic din tezele de doctorat pe care le-a citit sînt scrise clar. El a evidențiat faptul că Arthur Suciu reușește să depășească acest examen al clarității. În continuare, prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru a explicat dificultatea de a transmite un mesaj fără a te ancora în spatele acestuia, afirmînd că „discursul autonom este greu de atins”.

În cea de-a doua parte a evenimentului, a luat cuvîntul prof. univ. dr. Alexandru Tofan, care a prezentat volumul lui Arthur Suciu, menționînd că acesta este, totodată, teza de doctorat a autorului. Acesta a spus că i-a rămas în minte citatul lui Arthur Suciu despre cititorul ideal – „Cititorul meu ideal este un copil al unei inteligente profesoare și al unui borfaș,” susținînd că autorul dorește să ajungă la o audiență variată, care combină inteligența cu o atitudine jucăușă.

Prof. univ. dr. George Bondor a povestit despre tatăl lui Arthur Suciu, care a fost fotbalist în Cîmpulung Moldovenesc: „Îl urmăream mereu cînd mergeam la meciuri. Era un artist care făcea mai mult decît mecanismul unei echipe. La fel este și Arthur, un artist”.

Acesta a vorbit și despre subiectul volumului, apreciind că discursul autonom este un discurs al interpretărilor distanțate, în care Arthur explorează cîteva zone interesante, inclusiv distincția dintre sfera publică și cea privată. Totodată, a subliniat că ironia este elementul care permite discursului să se distanțeze, devenind astfel autonom.

În final, a luat cuvîntul și lect. univ. dr. Arthur Suciu, menționînd că problema pe care a tratat-o în această carte a pornit din perioada cînd era copywriter într-o firmă de comunicare politică. A explicat că nu voia să scrie pentru alții, iar cînd a încercat să scrie pentru sine, a realizat cît de dificil era acest proces. După patru ani în comunicare și mai multe joburi, a decis să renunțe și să își continue studiile doctorale, iar cartea sa este rezultatul acestui demers: „Am încercat mereu să mă întorc din zona heteronomă la cea autonomă; oricum, în realitate, nu sîntem autonomi decît între scîndurile sicriului.”

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări adresate autorului de participanții la eveniment.

Arthur Suciu este lector universitar la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în cadrul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării. Are o licență în filosofie și un doctorat în științe ale comunicării. A publicat volumele Pierdut între medii (Editura Pro Universitaria, 2020) și Drumul către viața privată. Interpretări ale discursului politic postcomunist (Editura Institutul European, 2020). De asemenea, a contribuit cu mai multe articole în reviste științifice.

Sursă foto: www.facebook.com/editura.uaic