Marţi, 7 noiembrie, la Librăria „Orest Tafrali” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, a avut loc lansarea cărţii Considerații asupra percepției durerii. Lucrarea este scrisă de conf. univ. dr. Bogdan-Alexandru Hagiu și este axată pe diferitele tipuri de percepție a durerii și pe modul în care oamenii sînt afectaţi de aceasta pe parcursul vieţii.
La eveniment au participat lect. univ. dr. Cristian Tudose, cadru didactic al Facultăţii de Biologie și prof. univ. dr. Ostin Mungiu, cercetător, președinte al Asociației de Algeziologie din România, dar și studenţi şi cadre didactice de la UAIC.
În deschidere, lect. univ. dr. Cristian Tudose a făcut o scurtă introducere în subiectul cărții, vorbind despre durere și imunitate, dar și despre reacţiile individuale în fața durerii. De asemenea, acesta a subliniat că durerea fizică ne afectează mai mult decît cea emoţională.
„Cartea este un liant între literatură şi ştiinţă, este utilă atît profesioniştilor în domeniul medical, cît şi celorlalţi, în special studenţilor. Conţine date folositoare pentru studenţii de la Biologie, de exemplu, sau chiar de la Sport. Lectura acestei cărţi poate schimba şi modul în care ne comportăm”, a precizat lect. univ. dr. Cristian Tudose.
Autorul, conf. univ. dr. Bogdan-Alexandru Hagiu, a prezentat volumul, analizînd conceptul de durere percepută ca fiind o reprezentare a urîtului, dar și a plăcerii ca fiind o reprezentare a frumosului, cu referire la lucrarea lui Umberto Eco, „Istoria urîtului”. „Este adevărat că durerea psihică a dus şi la artă și putem enumera personalităţi precum Ludwig van Beethoven sau Charles Baudelaire. Omului nu i-a plăcut niciodată să se afle în suferinţă, iar din acest motiv a căutat metode prin care să şi-o aline. Toţi aceşti artişti au recurs la astfel de metode, dar asta nu înseamnă că acea durere a fost înlăturată; ea a rămas acolo şi a continuat să distrugă”, a explicat conf. univ. dr. Bogdan-Alexandru Hagiu.
Prof. univ. dr. Ostin Mungiu a vorbit despre importanţa durerii ca reacţie a organismului nostru. Acesta a explicat că există persoane care suferă de insensibilitate congenitală la durere, o maladie rară, cel mai des cu cauze genetice, caracterizată prin incapacitatea de a simți durerea sub orice formă, pe întreaga suprafață a corpului. Oamenii cu acestă boală au o durată de viaţă extrem de scurtă, deoarece corpul nu le transmite semnale despre cum că ar trebui să se trateze. „Durerea poate fi un duşman, aşa cum au evidenţiat colegii mei, dar ne poate fi şi prieten. Durerea e cea care ne spune «că trebuie să mergem la medic» pentru a ne trata rănile”, a spus prof. univ. dr. Ostin Mungiu.
Întîlnirea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.
Volumul este a treia lucrare a autorului publicată la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.
Bogdan-Alexandru Hagiu este medic și conferențiar universitar, autor al unor cărți de specialitate, cele mai recente apariții fiind Fiziologia și ergofiziologia activităților fizice şi Elemente de fiziopatologie și semiologie în kinetoterapie.
Niciun comentariu