Joi, 25 octombrie 2018, la Librăria „Orest Tafrali”, din incinta Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, a avut loc lansarea volumului istoric Diplomați și supuși otomani în Vechiul Regat. Relații otomano-române între anii 1787 și 1909, scris de Silvana Rachieru și publicat în Colecția Historica a Editurii UAIC.
Manifestarea a fost organizată în parteneriat cu Facultatea de Istorie a UAIC, Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” și Centrul de Studii Turce al Facultății de Istorie de la Universitatea din București.
Invitați să vorbească, alături de Silvana Rachieru, au fost prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon, prof. univ. dr Gheorghe Cliveti, conf. univ. dr. Ionuț Nistor, de la Facultatea de Istorie din Iași. Moderatorul evenimentului a fost Adrian Acatrinei, reprezentantul Editurii Universității.
Cu doar cîteva minute înainte ca moderatorul să-i prezinte publicului pe cei veniți să împărtășească idei și păreri despre volumul autoarei, toate scaunele s-au ocupat, așa că unii doritori au fost nevoiți să asiste din picioare. „Este o carte deosebită, este o privire din afară a unor realități diplomatice politice românești din a doua jumătate a secolului al XIX-lea”, a apreciat prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon, a mai adăugat. Acesta a subliniat apoi că una dintre „obsesiile recurente” ale istoricilor români înainte de 1989 era felul în care istoria României se oglindește în scrierile străinilor.
„Citind cartea, îți dai seama că nu este una obișnuită, este mai mult un instrument de lucru, extrem de densă și grea, în sensul de a asimila conținutul în mod profesional. Este o carte de referință, analitică, un temei pentru ce cei vor aplica în acest studiu care tratează problematica sud-estului european și otoman în perioada tîrzie” a explicat și prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti.
În continuare, conf. univ. dr. Ionuț Nistor a vorbit despre relațiile româno-otomane dupa 1878, despre perspective asupra relațiilor bilaterale dintre România și Imperiul Otoman de la acea vreme, dar a tratat și subiectul profesionalizării aparatului diplomatizat din epoca respectivă.
În final, autoarea a explicat că cercetarea care a stat la baza acestui volum a durat de 18 ani. „Este emoționant să auzi atît de multe lucruri frumoase despre o lucrare căreia i-am dedicat mulți ani, mai mulți decît am crezut în momentul în care am început cercetarea”, a apreciat Silvana Rachieru „dar m-am convins pe măsură ce lucram la ea, că fiecare teză are propria viață”.
Lansarea volumului s-a încheiat cu tragerea la sorți a două volume cu autograful autoarei, cîștigate de doi studenți de la Facultatea de Istorie din Iași.
Silvana Rachieru este în prezent lector universitar doctor la Facultatea de Istorie din București, specialistă în istoria socială și diplomatică sud-est europeană modernă. Printre domeniile sale de interes se numără tema Imperiul Otoman în secolul al XIX-lea. A publicat studii și articole referitoare la relațiile diplomatice româno-otomane de după 1878 atît în România, cît și în străinătate.
Niciun comentariu