Peste 30 de studenți și profesori universitari au participat joi, 22 martie, la Librăria „Orest Tafrali” din incinta Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), la prezentarea volumului Petru Bogdan (1873-1944) Savantul, profesorul şi cetatea. Cartea a fost scrisă de Elena Bogdan, fiica savantului Petru Bogdan, şi a fost publicată la Editura Polirom.
Alături de Ana Maria Tăbîrcă, redactor de promovare la Editura Polirom, cea care a moderat lansarea volumului, au fost invitaţi prof. univ. dr. Ion Toderaşcu, prof. univ. dr. Gelu Bourceanu şi conf. univ. dr. Sebastian Popescu, decanul Facultăţii de Fizică.
Evenimentul a fost deschis de Ana Maria Tăbîrcă, care a apreciat volumul Elenei Bogdan ca fiind „o carte deosebită, despre un om cum nu des ne-a fost dat să se nască şi să facă pentru Iaşi ceea ce a făcut Petru Bogdan”.
Apoi, profesorul Ion Toderaşcu a vorbit despre savantul, profesorul şi omul Petru Bogdan, apreciind că „era un om al echilibrului şi al dialogului, un pacifist desăvîrşit, care a vrut să stingă focarele de conflict”. Acesta a ţinut să evidențieze faptul că Petru Bogdan şi-a trăit viaţa pe parcursul a două secole, lucru foarte important în viziunea dînsului. „S-a năcut în secolul al XIX-lea, secolul construcţiilor naţionale româneşti şi a trăit şi în veacul al XX-lea, veacul întregirii naţionale, care, din păcate, a durat doar 22 de ani”.
„Cărţile sînt profesori tăcuţi”
Profesorul Toderaşcu a vorbit, de asemenea, despre puterea şi importanţa cărţilor, acesta personificîndu-le pentru a-i face conştienţi pe cei prezenţi în sală de faptul că prin cărţi putem învăţa lucruri lăsate în urmă de cei trecuţi în nefiinţă. „Cărţile sînt profesori tăcuţi. Iată că avem aici un profesor tăcut care are ca subiect un profesor vocal, pe savantul, profesorul şi omul care a fost Petru Bogdan”.
Ion Toderaşcu a ţinut să scoată în evidenţă şi spiritul civic al personajului volumului proaspăt lansat. „Petru Bogdan a fost profesor mare, dar a fost şi un om foarte implicat. Nu a rămas în laboratorul lui, nu a rămas între coperţile cărţilor, l-au interesant societatea, viaţa, oraşul, oamenii, stările sufleteşti, totul. Petru Bogdan şi-a ruinat sănătatea muncind în folosul Universităţii, lucru care i-a cauzat moartea mai tîrziu, pe data de 28 martie 1944, într-un hotel din Mediaş”.
O personalitate care a dominat viaţa universitară din Iaşi
Și prof. univ. dr. Gelu Bourceanu a elogiat personalitatea celui care a fost Petru Bogdan, „care a dominat viaţa universitară din Iaşi în perioada 1902-1944″. A vorbit şi despre cariera profesională a lui Petru Bogdan, despre recunoaştere internaţională şi despre doi profesori laureaţi ai premiului Nobel cu care a fost mereu în contact. Tot el a adus în discuţie şi informaţii din biografia lui Petru Bogdan. „S-a născut la 2 februarie 1873 la Mirosloveşti, judeţul Iaşi. Urmează studiile gimnaziale şi liceale ale Liceului Naţional din Iaşi. În 1891 se înscrie la Universitatea din Iaşi, la Facultatea de Ştiinţe, unde îl are ca profesor pe Petru Poni. Între 1898 şi 1901 îşi elaborează teza de doctorat la Berlin, la Institutul de Chimie. Obţine titlul de «doctor» în 1901, în Ştiinte Fizico-chimice, cu menţiunea Magna Cum Laude”.
Conf. univ. Sebastian Popescu a vorbit apoi despre cariera în domeniul fizicii pe care a avut-o Petru Bogdan şi despre cei pe care regretatul savant i-a descoperit şi îndrumat. „A vrut să crească numărul de fizicieni din Iaşi, cînd putea să nu se complice. A salvat fizica din Iaşi, după ce la sfîrşitul primului Război Mondial în acest oraş mai erau doar doi fizicieni. A promovat studenţi care mai tîrziu şi-au făcut un nume în domeniul fizicii, precum Alexandru Cişman, Teodor V. Ionescu şi Constantin Mihul. A fost una dintre puţinele personalităţi excepţionale ale ştiinţei româneşti. A făcut lucruri de excepţie, a avut o energie extraordinară, a încercat să mişte lucrurile şi să mobilizeze oamenii, să-i atragă lîngă domnia sa şi să-i facă să meargă în aceeaşi direcţie pentru a ridica ştiinţa, universitatea şi ţara”.
La sfîrşitul evenimentului, cei prezenţi în public au avut oportunitatea de a adresa întrebări invitaţilor, iar două persoane din sală au primit cadou, în urma unei trageri la sorţi, cîte un volum.
Petru Bogdan a fost rectorul Universităţii din Iaşi în perioada 1926-1932. El a înfiinţat prima catedră de Chimie fizică, a introdus disciplina Chimie fizică în programa universitară şi a susţinut primele cursuri de Chimie fizică în ţara noastră, în anul 1906 la Universitatea din Iaşi. În perioada în care acesta a ocupat funcţiile de rector şi prorector, mai exact în perioada 1926-1938, Palatul Universităţii a fost extins şi s-a înfiinţat Politehnica din Iaşi.
Niciun comentariu