Miercuri, 9 noiembrie, la Librăria „Orest Tafrali” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc lansarea cărții Bolile și îmbătrânirea, semnată de conf. univ. dr. Bogdan-Alexandru Hagiu, apărută recent în Colecția Medico-chirurgicală a Editurii Universității.
Manifestarea a fost moderată de Adrian Acatrinei, responsabil Promovare la Editura Universității, iar despre volum a fost invitat să vorbească lector univ. dr. Cristian Tudose, de la Facultatea de Biologie a UAIC. La eveniment au fost prezenți profesori și studenți de la Facultatea de Biologie.
Lector univ. dr. Cristian Tudose a prezentat cîteva teme abordate în carte, printre care durata de viață a animalelor care nu au fost modificate genetic, faptul că rezistența la boli depinde de durerile fizice și emoționale din cursul existenței, relația stresului cu anti-îmbătrînirea și studierea unor cauze care duc la apariția cancerului, a diabetului, care sunt în strînsă legătură cu recepția durerilor.
„Pacienții care sînt mai depresivi, mai afectați de boala pe care o au, evoluează, de obicei, mai rău. În practică, s-a observat că dacă pacientul este mai optimist, dacă are speranță că s-ar putea vindeca, boala evoluează mai bine”, a mai adăugat lect. univ. dr. Cristian Tudose, apreciind că volumul este accesibil publicului, deși are un conținut științific.
În continuare, conf. univ. dr. Bogdan-Alexandru Hagiu, autorul volumului, a vorbit despre mesajul cărții, care este rezultatul experienței sale profesionale. Autorul a ținut să evidențieze că durerea a existat dintotdeuna în existența umană, dar că a devenit mai accentuată cu trecerea timpului, din cauza creșterii agresiunilor fizice si psihologice. Totodată, a menționat că omul modern este într-o căutare a durerii, preferînd filmele horror și descărcarea violentă.
A vorbit, apoi, despre faptul că unele dureri, chiar dacă nu sînt pecepute conștient, produc scurtarea vieții.
„Durerea fizică o generează pe cea emoțională. Trebuie combătută terapeutic oricînd, indiferent de intensitate. La început, omul a fost mai bun, dar a făcut totul să strice frumusețea Creației. Într-o zi, o să murim toți. Dar, ca să fie cît mai îndepărtată acea zi, prima condiție e să nu mai facem rău, să nu utilizăm durerea ca un mijloc de educare”, a adăugat conf. univ. dr. Bogdan-Alexandru Hagiu.
La finalul întîlnirii, autorul a dezvăluit momentul apariției următoarei sale cărți, în ianuarie 2017, dar și faptul că în noua lucrare va continua ideile din cartea Bolile și îmbătrînirea, și că va dezvolta alte idei, legate de lupta omului cu durerea și de terapiile utilizate.
Conf. univ. dr. Bogdan-Alexandru Hagiu este cadru didactic al Facultății de Educație Fizică și Sport a UAIC și autorul mai multor cărți de specialitate, ultimele lucrări ce-i poartă semnătura fiind Elemente de fiziopatologie și semiologie în kinetoterapie (2015) și Fiziologia și ergofiziologia activităților fizice (2014), ambele publicate la Editura UAIC.
Niciun comentariu