Comunitatea academică a Universității de Arte „George Enescu” (UAGE) a avut privilegiul de a-și exprima recunoașterea și prețuirea sa pentru mezzo-soprana Viorica Cortez. Pe 18 mai, Senatul UAGE i-a acordat doamnei Viorica Cortez cea mai înaltă distincție pe care universitatea o poate oferi unei personalități, titlul de Doctor Honoris Causa, prin care îi sînt recunoscute meritele deosebite în dezvoltarea culturii și artei naționale și internaționale.
Luni, începînd cu ora 11.00, la Casa Balș a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa la care au participat cadre didactice universitare, studenți și oameni simpli pasionați de muzica clasică. În Laudatio, prof.univ.dr. Otilia-Laura Vasiliu, decanul Facultății de Muzică de la UAGE, a apreciat-o pe Viorica Cortez drept „artista cu o carieră internațională grandioasă, înzestrată cu virtuți muzicale și dramatice excepționale, cu o voce amplă, strălucitoare, de o întindere enormă, cu o personalitate impunătoare de o alură universală”.
Imediat după prezentarea carierei sale artistice, corul universitații a interpretat cîntecul academic „Gaudeamus Igitur”, pentru ca apoi rectorul prof.univ.dr. Atena Elena Simionescu să îi acorde oficial onorabilul titlu. „Conform obiceiului academic și tradiției legilor patriei de a alege Doctor Honoris Causa pe cei care s-au remarcat în studii, cercetări deosebite și originale în domeniul literelor, artelor și științelor, am ales și am decretat prin hotărîrea Senatului universității pe ilustra mezzo-soprană Viorica Cortez, renumita interpretă care printr-o strălucire unică a minții s-a făcut cunoscută prin activitatea sa artistică în toată lumea, o proclamăm, o anunțăm public, îi acordăm titlul de Doctor Honoris Causa și negreșit ca diploma aceasta să fie întărită prin sigiliul universității și prin semnătura noastră”, a explicat rectorul.
Îmbrăcînd roba specifică laureaților acestui titlu, mezzo-soprana nu a uitat de simțul umorului și a menționat că se va încorona singură cu toca, precum Napoleon la Notre-Dame, pentru a nu-și strica coafura pregătită pentru seara de concert ce avea să urmeze. „Sînt atît de impresionată de felul cum m-ați primit aici, mai ales că Doctor Honoris Causa am fost onorată și în alte orașe. Am rămas uimită, pentru că nici eu, care sunt subiectul, nu mai țineam minte toate aceste lucruri frumoase care s-au spus despre mine în Laudatio. Bineînțeles că sînt toate adevărate, dar voiam să vă spun ca plecînd de pe aceste meleaguri am dus faima școlii noastre de canto în orice colț al lumii”, a ținut să mai precizeze Viorica Cortez.
În seara aceleiași zile, tot la Casa Balș, mezzo-soprana a susţinut un recital extraordinar, fiind acompaniată de pianista Vasilica Stoiciu-Frunză. În sala neîncăpătoare pentru toți cei care au vrut să asiste la recital, artista a interpretat fragmente din compozițiile lui Giuglio Caccini, Achim Stoia, Constantin Dediu, Franz Schubert, Franz Liszt și George Enescu.
Cu această ocazie a avut loc și lansarea volumului „Cortez”, ediția a II-a, cu participarea autorului, Marius Constantinescu, realizator al Televiziunii Române. Vizibil emoționat de importanța evenimentului, scriitorul a declarat că „este ușor să scrii despre Viorica Cortez, este foarte ușor. Este o carte care s-a scris în ceva mai mult timp de o lună. Ce nu este deloc ușor este să aduni materialul, baza, pentru a avea ce să scrii. Și aici nu mă refer la fotografii, cronici, mărturii, ci mă refer la materia de primă mînă, la discuțiile cu doamna Cortez însăși. Au fost trei săptămîni în toamna lui 2012, la Paris, de conversații care se așezau peste alte interviuri și întîlniri pe care noi le aveam de cîțiva ani. Există o proporție directă între anvergura publică a persoanei Viorica Cortez, a artistei și discreția uneori aproape descurajantă a omului Viorica Cortez, care se lasă greu iscodit, care se dezvăluie treptat”.
Cele două evenimente fac parte din Festivalul Internațional al Educației, proiect cultural și educativ ce are loc la Iași în perioada 22-31 mai 2015.
Niciun comentariu