Duminică, 13 martie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), s-a dezbătut viitorul familiei într-o conferință organizată sub umbrela evenimentului „România pentru familie”, desfășurat de către Asociaţia Familia Tradiţională.
Subiectul principal pe care s-au concentrat discuțiile din conferinţă a fost demersul de modificare a Articolului 48, alineatul 1, din Constituţia României, mai exact sintagma „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi” cu „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între femeie şi bărbat”. Alte teme abordate au fost: importanţa familiei în educaţia, dezvoltarea şi devenirea copilului şi rolul familiei creştine în dezvoltarea copilului şi în formarea viitorului adult.
Evenimentul a fost moderat de jurnalistul Ioan Şolea şi a avut ca participanţi la discuţie pe prof. univ. dr Constantin Cucoş, scriitorul Mihai Gheorghiu şi pe lect. univ. dr. Constantin Iulian Damian.
„Acum doi ani a existat o propunere de revizuire a Constituţiei. Peste noapte aceasta a dispărut. Astfel, am decis că hotărîrile nu pot fi luate de către o singură comisie. Deşi iniţiativa noastră a fost atacată în diverse moduri, noi am rezistat şi am avut succes după cum se vede”, a precizat Mihai Gheorghiu, în deschiderea conferinței. De asemenea, scriitorul a evidenţiat în discursul său că valorile ideologice care reies din cadrul familiei şi al şcolii sînt dărîmate de valul ce vine dinspre Europa, el indicînd spre ţările care au aprobat căsătoriile între persoanele de același sex.
Profesorul univ. dr Constantin Cucoş, director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic (UAIC), şi-a început prelegerea folosind expresia tautologică „Cercul este rotund, nu pătrat”. „Familia este mediul în care se transmit cele mai multe elemente valorice. Familia este fundalul pe care copilul absoarbe idei”, a spus acesta. Pentru a concluziona ideea comunicării susţinute a adus ca argumente caracteristicile familiei şi situaţia României înainte de Revoluţia din 1989.
Lectorul univ. dr. Constantin Iulian Damian a susţinut a treia prelegere şi a făcut o paralelă între spaţiul roman, musulman şi hindus. Pentru fiecare dintre aceste spaţii a adus caracteristici ale familiei şi informaţii despre homosexualitate. „În toate spaţiile menţionate, căsătoria nu avea o valoare sacră! Scopul era de a oferi patriei copii. Zeităţile erau invocate pentru prosperitate”, a spus lect. univ. dr. Constantin Iulian Damian. La final, a precizat că „homosexualitatea nu a fost permisă niciodată, chiar dacă se ştia de existenţa ei”, aceasta fiind acceptată doar în anumite contexte în spaţiul roman. Spaţiul islamic o asocia cu adulterul şi se pedepsea prin moarte.
Jurnalistul Ioan Şolea a încheiat manifestarea vorbind despre comunităţile LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transsexual). „Trăim într-o societate marcată de absurdităţi! Nici măcar 3% din cazul grupurilor ce se află în ţările în care a fost aprobată căsătoria acestora nu au pus în practică acest lucru. Familia este expresia umanităţii noastre, a tot ceea ce se întîmplă pe Pănmânt”, a subliniat Ioan Şolea.
Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări desfăşurate deja şi în alte oraşe din ţară, precum Galaţi şi Brăila. Acesta este organizat de Coaliţia pentru Familie, Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie – Iaşi, Asociaţia Familia Tradiţională, Youth Association for Personal Development and Innovative Programs şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” din Iaşi.
Niciun comentariu