Vernisajul Salonului Național de Fotografie Fotogeografica 2024 a avut loc luni, 18 noiembrie, de la ora 18:00, în Sala Pașilor Pierduți a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Proiectul Fotogeografica este organizat anual de către Casa de Cultură a Studenților din București și este cîștigătorul premiului al II-lea pentru „Cel mai bun proiect studențesc” în cadrul Galei Tineretului din România, ediția din 2019. Ediția de anul acesta, cu numărul 28, a fost găzduită de către UAIC, în parteneriat cu Societatea de Geografie din România și Liga Studenților de la Geografie și Geologie (LSGG).
Emblematicul hol a fost umplut, de la intrarea în Aula Magna și pînă la Facultatea de Chimie, de șevalete cu fotografii cu peisaje naturale, animale sălbatice sau tradiții și obiceiuri aparținînd patrimoniului cultural. Vernisajul a început într-o manieră cinematică. Sala Pașilor Pierduți a fost scufundată în întuneric și muzică de film, în timp ce, pe scările de marmură din fața intrării, au fost proiectate fotografiile cîștigătoare ale ediției anterioare a Fotogeografica, împreună cu cele mai bune fotografii adunate de-a lungul celorlalte ediții. La sfîrșitul acestei introduceri, cei doi prezentatori, studenți în anul întîi, au vorbit publicului despre partenerii proiectului, despre istoricul și importanța acestuia.
Prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu, prorector pentru resurse umane, managementul calității și activități culturale în cadrul UAIC, a subliniat modul în care proiectul contribuie la misiunea culturală a UAIC. „Regăsim instantanee ce au în spate numeroase ore, adesea chiar zile, de pîndire a clipei magice pe care o surprinde aparatul foto”. Prorectorul a mai amintit și despre responsabilitatea deținută atît de universitate, ca instituție, cît și de profesori de a promova astfel de inițiative, mai ales datorită faptului că multe dintre aceste cadre au fost făcute în timpul unor stagii de practică susținute de facultăți.
„Un letopiseț în imagini”
Potrivit prof. univ. dr. Cornel Iațu, președintele Societății de Geografie din România, proiectul este, de fapt, un concept care se va menține și peste ani și care își va păstra țelul de a face România cunoscută. Mai mult decît atît, el a subliniat că nu știm dacă, peste ani, vom mai putea să ne bucurăm de toate obiectivele pe care le regăsim în cadre și, deci, fotografiile joacă și un rol de conservare a lor. „Spunea președinta Republicii Moldova, Maia Sandu: «Fotografiile acestea alcătuiesc un letopiseț modern, în imagini». Din punct de vedere istoric, ne aflăm într-un moment foarte important, iar faptul că ne aflăm în această țară minunată nu este întîmplător”. Cornel Iațu l-a numit, prin intermediul acestui vernisaj, pe Paul Bordaș, inițiatorul Fotogeografica, ambasador al Societății de Geografie din România, în semn de recunoaștere pentru contribuții deosebite în promovarea cunoștințelor geografice, a valorilor educaționale și a activităților menite să sprijine domeniul geografiei.
În continuare, la microfon, a fost invitat asist. univ. dr. pr. Bogdan-Vlăduț Brînză, reprezentantul Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. El a amintit că, pentru Biserica Ortodoxă, fotografia este o ramură foarte importantă prin raportare la importanța icoanei. „Prin dogmatică a fost înțeleasă o revelație legată de lumină, anume că tot ceea ce vedem în jurul nostru este lumină. În imaginile expuse vedem armonia, vedem cum artistul, prin lentila sa sensibilă, a fost ca atins de o rază de lumină. Și știm bine că, fără lumină, nicio fotografie nu poate fi realizată”, a subliniat pr. Brînză. El a mărturisit că imaginea care l-a impresionat cel mai mult, a fost Poveste la un secol și un an, semnată de Gabriel Motica, în care este descrisă o bătrînă ce și-a transformat camera într-un altar.
Proiect de succes
Inițiatorul proiectului Fotogeografica, Paul Bordaș, și-a început discursul povestind despre cum s-a ajuns la decizia de a organiza acest vernisaj la Iași. Dorința a venit mai ales din partea studenților premiați la categoriile dedicate lor care proveneau din zona Moldovei. Organizatorul a definit fotografia ca un instrument de informare și educare, mai ales prin prisma faptului că Fotogeografica a avut o contribuție la fondarea revistei „National Geographic România” (2004). O altă victorie a acestui proiect a fost realizarea volumui aniversar la jubileul de 25 de ani de Fotogeografica, volum care a fost apreciat de mulți oficiali, ambasadori ai României și ambasadori culturali dinafara granițelor.
Pentru Paul Bordaș, inclusiv venirea la Iași a fost considerată o victorie: „Nu mai puțin de șase dintre premiile acordate în ediția din 2024, au fost acordate unor fotografi din zona Moldovei. În galerie, peste 20% dintre lucrări aparțin unor fotografi din zona Moldovei”. El a fost bucuros să revadă în sală foști concurenți la edițiile anterioare de Fotogeografica.
Evenimentul s-a încheiat cu recitirea cîștigătorilor de la fiecare categorie (Peisaj natural, Patrimoniu cultural și Wildlife, secțiile elevi/studenți și open – fără restricții) și cu un moment de fotografie de grup despre care Paul Bordaș a spus, glumind: „Haideți, toată lumea, fotografia asta va ajunge în următorul volum aniversar!”.
Niciun comentariu