Scriitorii Filip Florian si Varujan Vosganian au fost prezenti ieri, 25 octombrie a.c., in Aula Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi, la ultima intalnire din seria intrevederilor derulate sub genericul „Scriitori printre studenti”. Evenimentul face parte din manifestarile culturale prevazute in programul Festivalului International de Literatura si Traduceri din Iasi – FILIT. La intalnire au participat atat studentii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, cat si elevii unor licee iesene, intalnirea fiind moderata de catre Simona Sora.
La inceput, atat Filip Florian cat si Varujan Vosganian au lecturat cateva fragmente din ultimele lor volume: „Toate bufnitele” si, respectiv, „Jocul celor o suta de frunze si alte povestiri”. Cel din urma volum a fost lansat, astazi, 26 octombrie, ora 12:00, la Libraria Carturesti din Pallas Mall.
Invitatii au vorbit despre modul in care sunt priviti scriitorii romani in strainitate. Varijan Vosganian a precizat ca s-a bucurat de recunoastere in Columbia, acolo unde a fost timp de sase saptamani in topul vanzarilor, cu volumul „Cartea Soaptelor”. Filip Florian a incercat sa clarifice faptul ca lumea cartilor nu are legatura cu frontierele: „Cand dai peste o carte buna, nu te mai intereseaza cine a scris-o. Te indragostesti de autor, nu de cetatean.”
Mai apoi, acestia au povestit modul in care traiesc trecearea de la scrierea unei carti, la scrirea alteia. Filip Florian a mentionat ca atunci cand este ajutat de atmosfera sau de starea de spirit, ii este foarte usor sa inceapa o noua poveste: „Daca am doua, trei idei in stare de amicitie, astept sa se intample cumva, ceva. Nu continui textul daca nu imi place.” a explicat acesta. In schimb, Varujan Vosganian a a explicat mai tehnic procesul de creatie a unei carti: „Concluziile omoara arta. Asa il indepartezi pe cititor. Finalul trebuie sa il tii sus. Daca ai zece personaje in carte, fiecare poveste a fiecaruia dintre ele trebuie terminata.”
In continuare, Filip Florian le-a explicat tinerilor ca cititul se naste din placere: „Mie imi place sa pescuiesc, sa culeg ciuperci, dar nu imi place sa dau cu sapa. Cam asa e si cu cititul. Trebuie sa iti placa. Cititul e o vraja, care daca te prinde, e bine, ai numai de castigat.” Varujan Vosganian a subliniat ca adevarata arma a romanilor este cultura: „Prin cultura ne salvam. Cititul este un indemn la cea mai adecavata forma de comunicare, dialogul.” a explicat acesta.
Intrebat fiind cum imbina munca de scriitor cu cea de om politic, Varujan Vosganian a explicat: „Scrisul te ajuta sa ramai viu. Am indurat multe pentru faptul ca sunt scriitor si cant la pian”. De asemenea, scriitorul a adaugat ca pentru a fi un bun om politic, trebuie sa fii si un admirator al culturii: „Irosesti timpul poporului daca nu esti om de cultura in politica.” a conchis acesta.
Filip Florian este jurnalist si scriitor, iar pentru primul sau roman, „Degete mici”, i s-a acordat Premiul pentru Debut al Romaniei Literare si Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut in proza. Cel mai recent roman al sau, „Toate bufnitele”, a fost ales ca cea mai buna carte a anului la Gala Industriei de carte din Romania.
Varujan Vosganian este Presedintele Uniunii Armenilor din Romania si prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor. Cel mai recent roman al sau, „Cartea Soaptelor”, a primit premiul „Ion Creanga” al Academiei Romane.
Festivalul International de Literatura si Traducere FILIT se desfasoara la Iasi in perioada 23-27 octombrie si include zeci de evenimente si 200 de invitati.
Niciun comentariu