(GENERAL, 12.00) "CUZA" – ERASMUS – ERASMUS DAY" / Babel in sase limbi si 300 de studenti la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza".
(CUZANET, Iasi, 23 octombrie) – Au auzit despre drumurile rele din Romania, despre fetele frumoase de aici si frigul din timpul iernii. Sunt aproape 300, din peste sase tari, dar nu s-au vazut cu totii decit la "Erasmus Day". Acolo, pentru prima data au dansat hora romaneasca, au baut vin fiert si au mincat colac cu sare.
Ieri seara, da la ora 18.00, la intrarea in Sala Senatului fiecare student Erasmus a primit cite o jumatate de carte de joc, niste foi prinse cu o clama si o punga cu daruri. Cei mai indrazneti s-au indreptat direct spre scaunele de la masa, iar cei mai galagiosi s-au asezat in spate. De data asta, frezele ciudate si pirecing-urile erasmusilor straini nu au mai uimit pe nimeni. Cele sase limbi din Sala Senatului s-au impletit intr-un tangou egoist si numai romana parea cea mai dificila. Pe dreapta s-au asezat francezii, hohotind si incercind sa cuprinda cu ochiul cit mai mult din sala. Portughezii, majoritatea baieti, erau cei mai galagiosi. Nici unul nu si-a ascuns intentiile de a cunoaste cit mai multe fete. Germanii, in schimb, s-au imprastiat prin sala si abia s-au auzit la salutul rectorului, prof. univ. dr. Vasile Isan. Au urmat "Buenas Noches", "Guten Abend" , "Good Evening", " Bonsoir" iar "Buna Seara" a fost spus cu accent strain.
Caricatura nu e in romana
Studentii Erasmus au purces apoi in cautarea jumatatii cartii de joc primita la intrare. "8 de trefla?", "Salut, ce carte ai?" se auzeau raspicat, cu hotarire. Un du-te-vino cu alai, inghesuiala si multa vorba. Jocul cu jumatati nu a durat prea mult, curind studentii straini gasindu-si "jumatatea". Intrebari in toate limbile, mai putin romana.
A urmat "testul": "trei lucruri pe care le stii despre tara mea" sau "ce tari ti-ar mai placea sa vizitezi". A trecut usor, fie intr-o engleza stilcita, fie intr-o romana prea grea. Portretul partenerului a fost insa pe limba tuturor. Caricaturi de toata frumusetea: nasuri borcanate, ochi prea mici, capete mai mult patrate decit rotunde. Zimbetele si emotiile s-au transmis prin aer.
"Ceausescu nu se pune"
Clementine e din Franta. Este blonda si are tenul cam rosu. In schimb, vorbeste mult, in trei limbi: franceza, engleza si, mai putin, romana. Ii place sa vorbeasca, dar la desen nu prea se descurca. Reuseste insa sa traga citeva linii neclare. Romanii sunt altfel. Ba chiar a intilnit oameni foarte buni. Afara nu este atit de frig precum i-au zis prietenii de acasa, dar drumurile intr-adevar sint rele, "mai ales daca iesi in afara Iasului". Este in primul an la master. Vrea sa faca o lucrare despre vegetatia din Iasi, ca bursiera la Facultatea de Geografie si Geologie de aici. Romania a fost o provocare, vrea neaparat sa invete limba, tocmai de asta va mai ramine un semestru. Ii place si Gaudeamus-ul. Este un "camin foarte frumos", imi zice Clementine cu un zimbet pina la urechi. Nu prea a stiut multe lucruri despre Romania inainte de a veni: "Ceausescu nu se pune, despre el am invatat la scoala". I-a placut insa seara si deja si-a scris inceputul pentru scrisoarea de acasa.
Vin fiert si mult dans
Cele 10 minute pe care le-au avut la dispozitie pentru a completa fisele nu au fost suficiente. Discutiile s-au prelungit pe scari, in timp ce coborau spre Sala Pasilor Pierduti unde Alexa, bufnita universitatii ii astepta pentru poze si imbratisari haioase. Erasmusii nu au ezitat: strimbaturile si limbile scoase afara au iesit perfect in poze. In sala, mese cu placinte si vin fiert, dar mai ales, caricaturile lipite pe cele citeva standuri asezate lateral. Galagia a capatat ecouri iar sala s-a incalzit brusc, de la vin sau de la bunavoie.
Placintele nu puteau fi mincate fara muzica populara. Citeva perechi de baieti si fete imbracati in haine populare au inceput sa danseze, in blitz-urile tuturor erasmusilor de pe alte meleaguri. Dansatorii au facut o invitatie tuturor. Hora s-a incins usor, cam impiedicata la inceput, dar cu multa energie si cu multe chiote. Pasii romanesti s-au internationalizat in doua minute: portughezii, cu miscari infocate si francezii, mai stingheri. Cel mai bine a dansat mascota Alexa. / Lina Vdovii
Niciun comentariu