(GENERAL, 13.00) UMF- ORDONANTA – PENSIONARI / Profesorii pensionari de la UMF nu sunt afectati de decizia Guvernului privind salarizarea pensionarilor.
(CUZANET, Iasi, 9 ianuarie) – Ordonanta de Urgenta 230 / 2008 care instituie imposibilitatea cumularii salariului de la stat cu pensia primita nu ii va afecta pe profesorii de la Universitatea de Medicia si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi (UMF). In urma evaluarii cadrelor didactice care au peste 65 de ani, desfasurata in luna iunie a anului trecut, la UMF au ramas 38 de profesori coordonatori de doctorat si 24 de profesori consultanti. „Deocamdata acesti profesori nu sunt afectati pentru ca nu stim care sunt normele de aplicare a deciziei, asa ca noi mergem cu activitatea in continuare asa cum am fost si la sfarsitul lunii decembrie”, a declarat conf. dr. Ileana Cojocaru, purtatorul de cuvant al UMF. Profesorii consultanti primesc de la UMF, diferenta intre salariul minim aferent gradului didactic si pensie. Profesorii coordonatori de doctorat sunt asociati cu universitatea, salarizarea lor facandu-se in functie de numarul de ore lucrate. Astfel, ei nu intra sub incidenta Ordonantei de Urgenta (OUG) 230/2008 emisa de Guvernul Boc, deoarece actul normativ interzice doar cumulul dintre pensie si salariu. Cadrele didactice care nu au un salariu fix, dar sint remunerate punctual pentru serviciile prestate nu fac parte din aceasta categorie.

Conducerea UMF a anticipat aproblema profesorilor pensionari si a rezolvat-o din timp. Deoarece Regulamentul Ministerului Educatiei si Cercetarii privind desfasurarea studiilor doctorale in universitati prevede ca orice persoana care a intrerupt activitatea in cadrul institutiei respective isi pierde dreptul de a fi conducator de doctorat, UMF a incheiat cu profesorii coordonatori de doctorate o conventie civila. Aceasta prevede ca profesorul este platit in functie de numarul de ore pe care il desfasoara pe zi. „Niciun conducator de doctorat nu lucreaza opt ore pe zi, oricat de multi doctoranzi ar avea. Era important pentru noi sa pastram conducatorii de doctorat pentru ca ei sunt niste oameni valorosi, exista specializari in care conducator de doctorat exista unul in toata tara. La noi deja lucrurile au fost puse la punct anterior acestei decizii. Suntem in regula si nu ne afecteaza aceasta ordonanata”, a declarat prof. Luminita Iancu, directorul Scolii Doctorale din cadrul UMF.

In UMF exista cadre didactice cu rezultate remarcabile a caror activitate nu poate fi inlocuita sau preluata. „Un conducator de doctorat nu poate avea mai mult de sapte doctoranzi deci nu putem sa luam doctoranzi de la acesti conducatori si sa-i transferam la alti conducatori de doctorat. Nimeni nu poate prelua activitatile lor. Daca acesta ordonanata ii vizeaza pe acesti profesori lucurile vor merge mai prost. Vor ramane doctoranzi care vor trebui sa alerge sa-si caute alti conducatori de doctorat, nu stiu unde prin tara, in strainatate, in galaxie. Asta dovedeste incompetenta celor care dau decizii mai mult pentru imaginea la televizor decat pentru functionalitatea lor”, a declarat Vasile Astarastoae, rectorul UMF.

Unul dintre profesorii cu activitate importanta in cadrul UMF este profesorul Ostin C. Mungiu. „E biologic sa ne retragem. Eu privesc cu seninatate lucrul acesta. Nu plec pe ideea ca n-o sa termin ce am inceput, ci pe ideea ca inca in mintea mea exista suficient material pentru a castiga noi proiecte pentru aceasta universitate si atunci retragerea unor oameni care pot sa aduca bani nu-i un castig pentru universitate. Eu primesc mult mai putin decat pot aduce”, a declarat pofesorul Mungiu. El este unul din profesorii din UMF care a implinit cel mai mare punctaj in urma evaluarii dosarului pentru prelunigirea in activitate. Grila de evaluare a luat in calcul granturile coordonate si articolele ISI publicate in revistele de specialitate. Presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii si directorul Platformei de cercetari fiziofarmacologice din cadrul UMF a obtinut 711,5 puncte in urma evaluarii. In cadrul acestei platforme de cercetare profesorul Ostin Mungiu a adus la UMF un milion de euro in urma cu doi ani prin castigarea unui grant de cercetare in domeniul Algeziologiei. / Mihaela Bucur