(GENERAL, 20.00) “CUZA” – UCA MARINESCU– CONFERINTA/ Uca Marinescu a povestit astazi la o conferinta la "Cuza" despre cum a fost calatoria in jurul Pamintului.
(CUZANET, Iasi, 25 februarie) – Invitata astazi de catre Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi pentru a sustine o conferinta in Aula Magna "Mihai Eminescu" a UAIC, intitulata "Dar al lumii capat nu-i…", exploratorul Maria Uca Marinescu a impartasit publicului experientele traite in timpul celor mai importante expeditii ale sale. De la frigul Antarcticii pana la cel al Groenlandei, de la casele din crengi si copaci din Galapagos pana in Delata Dunarii din Romania, toate acestea au fost redate prin imagini si marturisiri, incepand cu ora 10.00. Conferinta a fost completata de o expozitie de fotografie din expeditia ei in jurul lumii, pe care cei absenti de la conferinta o pot vedea in Sala Pasilor Pierduti, pana pe 27 februarie.
Evenimentul a fost deschis de Lidia Bourceanu, moderatorul conferintei, care a descris demersul Ucai Marinescu spunand ca “o calatorie bine facuta, cu minte valoreaza mai mult decat o biblioteca de carti”, invitata a tinut sa mentioneze ca pentru ea “Iasul a existat ca o valoare deosebita de cultura, de istorie, sprirituala, pe care am amanat-o, am pus-o deoparte ca pe Tibet, Dobrogea, Japonia”.
Prinsa intre polii Pamantului, pe urmele lui Emil Racovita
Uca Marinescu a subliniat ca intre expeditie si calatorie este o mare diferenta, data de faptul ca expeditiile vizeaza zone geografice extreme si zone de civilizatie vechi, putin accesibile tuturor, in timp ce calatoriile sunt o “o expresie a oamenilor de a ajunge usor in zone turistice”. Astfel, obiectivul pe care ea l-a avut mereu in vedere a fost de a vedea si a ajunge in zone geografice care au disparut, unde “populatiile vechi s-au adaptat civilizatiilor actuale”, asa incat sa cunoasca viata oamenilor si sa invete filosofia lor de viata. In completare, Uca Marinescu a vorbit despre experienta atingerii celor patru poli sai Pamantului, moment in care a conturat ideea pastrarii traditiei de a ajunge la destinatie pe schiuri, pentru “a-ti testa fortele, desi acum poti fi parasutat direct la Poli”.
In contextul discutiei despre calatoria facuta pe urmele lui Emil Racovita in Antarctica, explolatoarea a impartasit publicului si experientele personale delicate prin care a trecut, facand referire la la cele “cinci minute de neputinta, in care psihic aveam ideea ca nu mai pot, dar mi-am dat seama ca merg si ca pot”, urmate de momentele in care “sunt atat de fericita ca ajung la Pol, incat merg incet, ca sa adun cat mai multa fericire, pentru ca daca ma grabesc fericirea va fi scurta”. Pe langa acestea, invitata a prezentat drumul refacut pe urmele vikingilor pornind din Delta Dunarii, trecand prin Rusia pana in Groenanda. Ajunsa in Insula Pastelui, ea a realizat ca a “inceput sa cred in reincarnare si chiar mi s-a spus ca sunt un pescarus arctic”.
Uca Marinescu le-a povestit celor prezenti si despre ultima sa expeditie in jurul lumii , inceputa in zona arhipelagului Galapagos, desfasurata de-a lungul mai multor tariv si zone geografice: Quito, capitala Ecuadorului, Orinoco din Venezuela, Roraima din Amazon, Canalul Panama, zona vestigiilor din Yucatan, Mexic, Marele Canion, nordul Japoniei, sud-vestul Chinei, Cambodgia, India, Armenia, Georgia, Kazahstan, Iran si finalizata in Madagascar. In urma calatoriei, cele mai pregnante amintiri sunt legate de casele din crengi si copaci ale locuitorilor din Galapagos, de copacul minune din Orinoco de la care bastinasii folosesc totul pentru a putea supravietui, de relieful muntilor sub forma de cetati, de orhideele care cresc pe trunchiurile copacilor, de apele termale si de “energia pamantului”, de forma de matriarhat intalnita in China, de amultele indienilor adena din Canada, de scrierea pictografica din China si de instrumentele asemanatoare cu ale Romaniei precum cimpoiul, naiul sau ocarina, intalnite in Armenia.
Expeditia a fost finalizata in Romania, la Rosia Montana, unde a observat ca “ceea ce se intampla nu e o dezvoltare durabila, ci o distrugere durabila”. Legat de acestea, Uca Marinescu a conchis prin mentiunea ca “am luat sufletul si Romania cu mine, iar in fiecare expeditie prezint si aceste locuri ca o parte a calatoriei mele”.
In urma expeditiilor sale in lume, Uca Marinescu crede ca i-ar fi fost mai usor in pielea unui barbat si ca timpul isi pierde notiunea atunci cand te afli in crestetul lumii. Exploratoarea a incheiat conferinta cu o urare pentru public si, totodata, a lansat si o provocare: "Sa va urmati expeditia, in continuare, in viata, pentru ca fiecare viata este o expeditie. Eu am zis ca ma opresc din inconjorul lumii dar cred ca nu am s-o fac, asa ca va lansez o provocare si va invit in urmatoarele expeditii pe care le voi face sa veniti cu mine"./ Iustina Ambrono, Ramona Balaban, Elena Gherasim, Roxana Maciuca, Alexandra Popa
Niciun comentariu