Ieri, 12 decembrie a.c., la Libraria „Orest – Tafrali” a avut loc o tripla lansare de carte, din colectia Historica, a Editurii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC). Volumele „Lumea Animalelor”, lucrare coordonata de prof. dr. Maria Magdalena Székely, „Reprezentari si semnificatii politice ale maladiei la inceputul modernitatii”, de Andrei Salavastru si cartea intitulata „Din istoria literaturii didactice romanesti”, semnata de prof. dr. Gheorghe Iutis au fost prezentate publicului.
„Colectia aceasta este cea mai veche si cea mai draga noua. De fiecare data cand o carte de istorie este tiparita, e un moment fastuos pentru noi. Aceasta colectie este pretioasa, o nobila carte de vizita a UAIC.” a mentionat in deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Andrei Hoisie, directorul editurii. Prof. univ. dr. Ion Toderascu a prezentat istoria editurii, mentionand despre responsabilitatea institutiei in „proasta desfacere la nivelul Romaniei si nepopularizarea cartilor”.
Prof. dr. Alexandru-Florin Platon a tinut un discurs laudativ, referitor la volumul „Reprezentari si semnificatii politice ale maladiei la inceputul modernitatii”. Acesta a precizat ca ceea ce recomanda cartea este acoperirea unui subiect neexplorat in literatura universala, precum patologiile si medicii politici. In plus, volumul condenseaza majoritatea surselor istorice primare, dar si o multitudine de lecturi complementare, inabordabile pentru cei care nu cunosc limbi straine. „Pasiunea fata de istorie ii explica cariera celui mai tanar istoric de la UAIC. Aceasta carte este prelungirea fireasca a lui Andrei Salavastru, o varianta dezvoltata si imbunatatita a tezei lui de Doctorat. Speram la o continuare.” a completat prof. dr. Alexandru-Florin Platon.
Volumul „Lumea Animalelor”, este rezultatul unor colocvii din 2009 si 2010, pe aceeasi tema. Titlul cartii imprumuta titlul comunicarii. Aceasta surprinde modul in care omul medieval intelegea lumea prin simbolurile purtate de animale. Primul grupaj este dedicat calului, privit ca mijloc de transport, simbol al puterii dar si al culturii populare. O alta sectiune se axeaza pe istoria artei, analizand reprezentarile animaliere in edificii de cult. Ultimul grupaj surprinde legaturile practice si simbolice dintre diferite animale si familiile boieresti sau princiare. „Acesta este un volum care se foloseste de mai multe domenii de cercetare pentru a surprinde esenta gandirii medievale.Tema este una de pionierat, care poate parea marginala, dar care la fel ca bulgarele de zapada care se rostogoleste iarna, speram ca va fi abordata din ce in ce mai des. Asteptam urmatorul volum despre istoria noptii, o tema la fel de provocatoare”, a completat conf. univ. dr. Bogdan Maleon, directorul Muzeului de Istorie al UAIC.
Cartea „Din istoria literaturii didactice romanesti” surprinde soarta manualelor din secolul al XIX-lea, intre doua paranteze rusesti : instaurarea protectoratului rusesc, in 1829, si ocuparea militara rusa a Romaniei, in 1948. Sunt amintite personalitati din istoria invatamantului romanesc printre care Al. I. Cuza, Spiru Haret, A. D. Xenopol, Nicolae Iorga. In ultimul capitol sunt analizate 14 manuale. Comparatia tine cont de continutul acestora, de pret si de contextul istoric in care au fost scrise. „Tema este inedita si singulara. Am avut in vedere importanta manualelor care au facut educatie nationala atat pentru scolari cat si pentru parintii lor. Exista si o parte grafica a cartii, in care sunt illustrate copertele celor 14 manuale analizate. Am incercat sa tinem cont de echilibrul intre ilustratie si informatie, care nu prea se mai regaseste astazi in cartile de istorie. Voi extinde aceasta cercetare scriind despre evolutia invatamantului de la reforma lui Cuza pana in august 1948”, a explicat prof.univ.dr. Gheorghe Iutis, directorul proiectului „Predarea Istoriei si Educatie pentru Cetatenie Democratica in Romania”, sustinut de Asociatia Profesorilor de Istorie din Romania.
La eveniment au fost prezenti aproximativ 30 de studenti ai UAIC.
Niciun comentariu