În cadrul Zilelor Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), desfășurate la sfîrșitul acestei săptămîni, au fost organizate ceremonii de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa unor importanți profesori din Germania, Portugalia și Republica Moldova. Toate cele trei personalități au primit și titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Iași.

Vineri, 15 noiembrie, în Aula Magna „Carmen Sylva” a TUIASI, prof. univ. dr. ing. Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice a Republicii Moldova (UTM) a fost distins cu acest înalt titlu.

 „După absolvirea studiilor de doctorat la Universitatea din Iowa, profesorul universitar Viorel Bostan s-a reîntors în Republica Moldova, dedicîndu-și cariera UTM, ocupînd succesiv pozițiile de lector superior la catedra de matematică, conferențiar universitar și, ulterior, profesor universitar la catedra de automatică și tehnologii informaționale. Prin aceste roluri, a contribuit semnificativ la formarea și educarea noilor generații de ingineri, precum și la avansarea cercetării științifice în domeniul său de expertiză”, a menționat, în Laudatio, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI. Acesta a subliniat importanța colaborării fructuoase între cele două universități, dar și relația strînsă de prietenie între cei doi, „ca de la un român la un alt român”, care a început în anul 2017.

Evenimentul a continuat cu decernarea titlului de Doctor Honoris Causa rectorului UTM de către rectorul Dan Cașcaval. „Întotdeauna, cu orice ocazie, cînd m-am aflat în comunitățile academice din România, începeam discursul meu cu o sinceră mulțumire universităților din acest spațiu, care întotdeauna ne-au stat alături celor din Republica Moldova, în scurta noastră istorie după independență”, a spus rectorul Viorel Bostan.

Viorel Bostan a absolvit Universitatea din București, specializarea Matematică-Mecanică, în anul 1995, apoi masteratul la specializarea Mecanică. În 2004, a obținut și doctoratul în științe la Universitatea din Iowa, Statele Unite ale Americii, în domeniul Matematică Aplicată și Ștințe Computaționale, unde a și fost asistent universitar. În 2004, s-a întors la UTM, ca lector superior. În anul 2016, a fost ales rector al Universității Tehnice a Moldovei, iar în 2020 a cîștigat al doilea mandat pentru aceeași funcție, pe care o deține și în prezent.

Tot vineri, 15 noiembrie, a fost distins cu același titlu și prof. univ. dr. ing. João Paulo Flores Fernandes, doctor habilitat în inginerie mecanică și profesor titular al Universității din Minho, Portugalia. Distincția i-a fost acordată pentru contribuțiile remarcabile în domeniul ingineriei mecanice, dinamica sistemelor de corpuri, biomecanică și proiectarea dispozitivelor medicale.

Ceremonia a fost moderată de prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu, care a vorbit despre colaborarea strînsă dintre cele două universități în domeniul ingineriei, dar și despre influența profesorului Flores în curriculumul educațional al departamentelor de inginerie mecanică. „João Paulo Flores Fernandes este o figură proeminentă în domeniul ingineriei mecanice. Cariera sa extensivă este caracterizată prin contribuții în analiza dinamică a sistemelor de corpuri, biomecanică, respectiv, analiza mecanică si optimizarea dispozitivelor medicale. Lucrările sale au cîștigat recunoaștere internațională și au avansat semnificativ atît în ce privește aspectele teoretice, cît și cele aplicative ale ingineriei mecanice”, a spus, în Laudatio rostit cu prilejul decernării titlului, prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache.

Și prof. univ. dr. Karsten Berns, de la Universitatea din Kaiserslautern, Germania. membru al comitetului executiv al Asociației Germane de Robotică, a primit joi, 14 noiembrie, titlul de Doctor Honoris Causa al TUIAȘI.

Laudatio a fost rostit de prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu, care a evidențiat contribuțiile profesorului Karsten Berns în domeniul roboticii. În discursul său, oaspetele a amintit despre începuturile în robotică și despre inspirația sa de a crea roboți care imită legile naturii, folosind modele din structurile insectelor, șerpilor și ale animalelor patrupede.

Karsten Berns este expert în robotică autonomă și sisteme de control, profesor la Universitatea din Kaiserslautern din 2003. Și-a obținut doctoratul în 1994, la Universitatea din Karlsruhe, unde a cercetat controlul robotic prin rețele neurale (o ramură din știința inteligenței artificiale). În cadrul cercetărilor sale actuale, explorează roboții mobili autonomi și roboții umanoizi, fiind membru activ al Institutului Inginerilor Electrotehnicieni și Electroniști și al Societății Germane de Informatică, unde conduce comitetul pentru sisteme robotice.

Grupaj semnat de Ana-Maria SAVCENCO, Alexandra BEJENARU și Teona TOFAN

***

Fotografii: Teona Tofan, Alexandra Bejenaru, www.tuiasi.ro