Vineri, 20 noiembrie a.c., în Aula „George Emil Palade” a Facultății de Farmacie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a avut loc un training cu tema „Acces electronic la literatura științifică pentru susținerea și promovarea sistemului de cercetare și educație din România”, dedicat proiectelor de cercetare.
În cadrul acestui training, studenții au fost informați despre platforma E-nformation din cadrul proiectului „Acces național electronic la literatura științifică și de cercetare” (Anelis Plus) prin punerea la dispoziție a două baze de date care cuprind articole din revistele de specialitate, informații despre conferințe, cărți, reviste științifice, brevete și invenții, toate în format digital.
Cele două baze de date Thomson Reuters și Scopus au mai multe funcții ce cuprind informații din revistele globale de specialitate: Science Direct, ProQuest Central, Oxford, Springer, Web of Science prin care se poate face o căutare complexă plecînd de la un titlu și o frază dintr-o anumită revistă, rezultatul final al căutării fiind dat de o serie de reviste asemănătoare.
Pentru accesarea bazelor de date este necesară înregistrarea pe site-ul bibliotecii UMF, informațiile fiind disponibile în aria universității, cît și acasă, cu condiția ca utilizatorii să se logheze lunar pentru a-și reactiva contul.
„Astăzi am făcut această prezentare pentru a disemina cît mai mult informația potrivit căreia există acces la literatura științifică de specialitate online. Încurajăm prin acest tip de prezentare accesul și în același timp să chemăm studenți, masteranzi, doctoranzi să acceseze aceste resurse deoarece trecerea de la Google, de la informația vastă care există pe Internet, la informația dedicată să se facă cît mai curînd. Nu mai există un control asupra tuturor documentelor online și pentru munca academică, pentru referate, proiecte foarte importante sînt informații relevante”, a declarat Dumitru Iulian Tanea, trainer E-nformation.
Din aceste baze de date puse la dispoziție prin proiectul Anelis Plus studenții la medicină pot culege informațiile relevante care au fost publicate în revistele academice recunoscute internațional la care au lucrat cercetători și care au fost verificate de oameni din domeniu.
E-nformation susține de 14 ani comunitatea academică din România, încurajînd partenerii să contribuie cu idei și sugestii de proiecte, desfășurate în parteneriat cu instituţiile cu profil medical, în scopul definirii unei secțiuni dedicate pentru literatura medicală.
Niciun comentariu