Joi, 16 noiembrie, în intervalul 18:30-20:00, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români- Filiala Iași (ASCOR) a organizat conferința „Părintele Dumitru Stăniloae – teologul iubirii și al desăvîrșirii”. Evenimentul a avut loc în Sala Sinaxar din Complexul Muzeal Mitropolitan și a marcat împlinirea a 120 de ani de la nașterea teologului român. Invitatul serii a fost prof. univ. dr. Ioan-Cristinel Teșu, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, care și-a structurat discursul în baza a trei subiecte: viața, opera și activitatea teologică și îndemnurile acestuia pentru tineri.
În deschidere, prof. univ. dr. Ioan-Cristinel Teșu a mărturisit că este emoționat să vorbească despre părintele Dumitru Stăniloae. „Am ținut sute de conferințe, am fost invitat la sute de emisiuni, dar parcă niciodată nu am fost atît de emoționat ca în această seară. Încercăm împreună să discutăm despre cel mai mare teolog ortodox al veacului al XX-lea, care exact în această zi, în urmă cu 120 de ani, se năștea în Vlădeni, Făgăraș”, a precizat acesta.
În continuare, el a prezentat publicului un material pe care profesorul Stăniloae l-a intitulat „Despre frumusețea Ortodoxiei” și a povestit despre parcursul academic al teologului, de la Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov, Facultatea de Litere a Universității din București și Facultatea de Teologie din Cernăuți pînă la Facultățile de Teologie din Atena, Munchen și Berlin.
Preotul Ioan-Cristinel Teșu a citat și ultimele cuvinte pe care le-a spus Dumitru Stăniloae înaintea morții și care au fost consemnate de fiica sa în volumul Lumina faptei din lumina cuvîntului. Împreună cu tatăl meu, Dumitru Stăniloae.
Subliniind importanța operei părintelui Dumitru Stăniloae, profesorul a împărtășit un alt citat al acestuia, care, spune el, poate fi considerat un motto al activității sale: „L-am căutat pe Dumnezeu în oamenii din satul meu, apoi în cărți, în idei și în simboluri, dar acest lucru nu mi-a dat nici pacea, nici iubirea. Într-o zi am descoperit în scrierile sfinților părinți ai bisericii că e cu putință să-l întîlnești pe Dumnezeu în mod real prin rugăciune. Și atunci, l-am auzit spunînd: «Îndrăznește să înțelegi că te iubesc». Atunci cu răbdare m-am pus pe lucru. Astfel, am înțeles treptat că Dumnezeu este aproape, că mă iubește și că umplîndu-mă de iubirea lui, inima mea se deschide celorlalți. Am înțeles că iubirea e comuniune cu Dumnezeu și cu ceilalți, și că fără această comuniune, lumea nu e decît tristețe, ruină, distrugere.”
Făcînd o sinteză a operei părintelui Stăniloae, profesorul Teșu a precizat că el este teologul care a întors teologia ortodoxă din așa-zisa activitate scolastică la izvoarele ei autentice, la operele fundamentale ale Sfinților Părinți. „Operele părintelui Stăniloae sînt tradiționale, dar și actuale. Sunt din vechime prin sfinții pe care-i explorează, dar sunt și în contemporaneitate”, a menționat acesta.
În a doua parte a evenimentului a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri. O întrebare adresată de către o studentă a fost: „Cum scăpăm de anumite patimi?”, iar răspunsul părintelui Teșu: „Lupta împotriva păcatelor și a patimilor este o luptă de o viață de multe ori. Primul lucru pe care îl recomand este să aveți un părinte duhovnicesc. El vă va învăța care este această cale a despătimirii.”
„Conferința de astăzi a fost un moment de sărbătoare pentru noi și pentru studenții creștini, căci părintele Dumitru Stăniloae este un teolog foarte cunoscut al secolului al XX-lea. A fost o seară plină de emoții, pentru că am vorbit despre un om pe care să nu-l îndrăgești este destul de greu”, a declarat pentru CuzaNet Florentina Mătrescu, coordonator al departamentului Credință-Cultură la ASCOR.
Dumitru Stăniloae este considerat una dintre autoritățile proeminente ale teologiei europene din secolul al XX-lea și cel mai mare teolog român din acel secol. A fost propus spre canonizare pentru anul 2025, cînd Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie.
Niciun comentariu