(GENERAL, 12.00) CPO – STUDENTI – PIATA MUNCII / Studiu national de monitorizare a insertiei pe piata muncii a absolventilor promotiei 2005 si 2009.
(CUZANET, Iasi, 17 noiembrie) Saptamana viitoare, Centrul de Informare Profesionala si Orientare in Cariera (CIPO) al Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi va pune in aplicare proiectul "Absolventii si Piata Muncii". Acesta are ca scop elaborarea de instrumente de monitorizare a traseului socio – profesional al absolventilor de invatamant superior, pentru implementarea acestora la nivel national si institutional.
La acest proiect participa aproximativ 50 de universitati din tara, dintre care sase din Iasi de la Universitatea "Al.I.Cuza", Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi", Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa", Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterina "Ion Ionescu de la Brad", Universitatea de Arte "George Enescu" si Universitatea "Petre Andrei".
Participarea studentilor presupune completarea unui chestionar on-line, care dureaza 30 de minute si care poate fi completat in urma introducerii unui cod de acces, ce a fost comunicat in scrisoarea de invitatie la studiu, transmisa absolventilor de studii universitare de licenta, promotiile 2005 si 2009. Codul de acces poate fi utilizat atat pentru a completa chestionarul on-line, cat si pentru a completa o varianta tiparita a acestui chestionar. Pentru a raspunde la intrebarile incluse in chestionarul on-line, studentii trebuie sa acceseze pagina de Internet a proiectului Absolventii si Piata Muncii si sa introduca codul de acces transmis.
"Obiectivul general al proiectului este de a consolida rolul universitatilor in evaluarea modului in care cunostintele, competentele si abilitatile dobandite sunt suficiente pentru a permite absolventilor de invatamant superior sa se angajeze pe piata muncii, sa dezvolte o afacere proprie, sa continue studiile universitare si sa invete permanent. Studiul va urmari traseul socio-profesional imediat dupa absolvire si dupa o perioada considerata a fi suficienta pentru atingerea unui anumit nivel profesional si conturarea unei perceptii individuale privind nevoile/necesitatile profesionale si de angajare", a declarat Ana Maria Dobos, de la CIPO.
Rezultatele studiului de monitorizare a absolventilor vor fi utilizate de catre universitatile participante la proiect pentru a imbunatati calitatea programelor de studiu oferite si pentru a adapta oferta educationala la cerintele de pe piata muncii. Rezultatele vor fi publicate intr-un raport de cercetare.
Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare este initiatorul si coordonatorul studiului. Studiul este realizat in parteneriat cu INCHER Kassel, Centrul International pentru Cercetare in Invatamantul Superior – Kassel, Germania prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritara "Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii". / Raluca Coruga
Niciun comentariu