Ieri, incepand cu ora 16.00, in sala B8 de la Facultatea de Geografie si Geologie (FGG) a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, Liga Studentilor de la Geografie si Geologie (LSGG) a organizat dezbaterea „Probleme de ieri. Solutii pentru maine!”.

La dezbatere au fost invitati si prof. univ. dr. Alexandru Calinescu, director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iasi, prof. univ. dr. Carmen Cretu, prorector pentru probleme social studentesti, prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu, decanul FGG, prodecanul Facultatii de Litere , prof. univ. dr. Dan Stoica, precum si reprezentantul studentilor in Biroul Senatului UAIC, Magdalena Catargiu.

„Cati dintre voi aveti conturi pe Facebook si cati sunteti fanii paginii oficiale a UAIC?”

Prima problema dezbatuta a fost „Accesul la informatie si libera circulatie a acesteia – De ce nu aflam de oportunitatile pe care le avem?”, in care studentii au aratat punctele slabe ale comunicarii in mediul universitar. Prorectorul Carmen Cretu a subliniat faptul ca nu crede ca exista „informatii ascunse la care studentii sa nu poata ajunge”.

Studentii au deplans promovarea insuficienta a informatiilor relevante, care nu se regasesc pe site-ul UAIC. Raspunsul a venit din partea Cristinei Munteanu, seful departamentului de Marketing Educational, Evenimente si Imagine Academica al UAIC. „Departamentul Media face promovarea universitatii, cati dintre voi aveti conturi pe Facebook si cati sunteti fanii paginii oficiale a UAIC? Trebuie sa cautati informatia, nu sa dea informatia de voi, de dupa colt”, a declarat Cristina Munteanu. In schimb, studentii au propus trimiterea automata a unui newsletter pe e-mail, folosindu-se baza de date E-Sims.

Membrii LSGG au dezbatut si lipsa locurilor de recreere si a unei sali de sport pentru studentii UAIC, dar decanul FGG a adus in discutie lipsa spatiilor. „In Iasi nu este atat de simplu sa cumperi un teren. Chiar si unele cladiri ale UAIC, cum ar fi Casa Universitarilor, se afla in litigiu”, a declarat prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu.

„Conducerea universitatii a vazut ca studentul nu doarme”

Ultima parte a discutiei a vizat slabiciunile Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” (BCU), precum lipsa de personal si birocratia complicata a imprumutului de carti. „In 2010, am avut doua operatii de disponibilizare, asa incat am concediat in jur de 25 de persoane si am ramas cu un personal care ne permite sa functionam la limita de supravietuire. Suntem o biblioteca de patriomoniu, avem datoria de a ne pastra patrimoniul cultural. Avem carti cu o vechime de 400 de ani, speram sa fim in pas cu vremurile si in viitor vor fi si carti online. Plus ca exista sansa ca in orice moment portile Bibliotecii sa se inchida pentru ca serverul BCU sa isi dea obstescul sfarsit”, a declarat directorul BCU.

„Este bine ca am tras un semnal de alarma. Astfel, conducerea universitatii a vazut ca studentul nu doarme. Raportul pe care il vom intocmi va spune mai multe decat dezbaterea din aceasta seara. Ii astept cu caldura pe toti studentii la urmatoarea dezbatere din luna martie, sa vedem ce ne ofera Rectoratul, Prorectoratul si conducerile facultatilor din cadrul UAIC”, a declarat presedintele LSGG, Cornel Dumitriu.

La finalul dezbaterii organizate in cadrul Festivalului National Studentesc, UNIFEST 2011, studentii care au propus cele mai pertinente solutii au primit, din partea Magazinului UAIC, premii care au constat in tricouri si carduri de memorie.

Laura-Elena Bejinariu

Giorgiana Astefanei

Roxana Hraniciuc