(GENERAL, 16.00) UMF – REFERENDUM – STUDENTI / Incepand cu anul universitar urmator, medicinistii vor putea aduce schimbari regulamentului si conducerii Universitatii de Medicina.
(CUZANET, Iasi, 2 aprilie) – Regulamentul si componenta conducerii Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi (UMF) vor putea suferi modificari si la cererea studentilor, incepand cu anul universitar urmator (n.r. – 2009-2010). Actualizarea cartei UMF a dus la introducerea unui articol nou (n.r. – Art. 55V1) care prevede infiintarea institutiei referendumului. Referendumul poate ataca decizii care presupun „dezvoltarea strategica a universitatii, organizarea facultatilor / departamentelor/ cadrelor; modificarea Cartei si a Regulamentelor Universitatii”, dupa cum prevede noul articol. Acesta (n.r. – referendumul) poate fi initiat la solicitarea a cel putin 25% dintre studenti si cadre didactice, sau a cel putin doua treimi dintre membrii Senatului sau ai Biroului Senat, precum si la solicitarea rectorului. Cererea de convocare a regulamentului va trebui insotita de un document justificativ (n.r. – argumentatie), iar in cadrul referendumului colectivul UMF va trebui sa se raspunda prin „da” sau „nu” unei probleme punctuale. „Pentru democratizarea institutiei este obligatoriu ca pentru marile probleme legate de strategie si de lunga durata sa se pronunte intregul corp academic. Trebuie sa existe o modalitate in care cei care au fost alesi si respecta promisiunile facute in campanie sau nu respecta regulamentele universitare sa poata fi destituiti. Daca eu am fost votat de toata lumea atunci sa fiu judecat tot prin referendum”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF.
Datorita acestei modificari adusa cartei, medicinistii ar putea scapa de pragul celor 15 credite restante, care i-a lasat la inceputul acestui an universitar pe aproape 870 dintre ei repetenti, conform art. 2.9 (b) care stipula ca: „Promovarea de la un an la altul se poate face cu cel mult 15 credite restante din anul precedent si nici un credit restant din anii anteriori”. „Daca se va inainta o petitie bine intemeiata, care insumeaza semnaturile a 25% dintre studentii si cadrele didactice de la UMF, articolul referitor la cele 15 credite restante ar putea fi supus referendumului si modificat”, a mai adaugat rectorul UMF. Numarul studentilor care s-au aflat in acest an universitar (n.r. – 2008-2009) in situatia de repetentie ar insuma un procentaj de 15%. / Laura Baban, Mihaela Bucur