(GENERAL, 14.00) UMF - S.C.O.P. – CONSILIERE / La UMF s-a infiintat un cabinet de consiliere a studentilor.
(CUZANET, Iasi, 4 decembrie) – Incepand cu acest an, medicinistii isi pot rezolva problemele studentesti la Cabinetul de Serviciu de Consiliere si Orientare Profesionala (SCOP). Acesta a fost infiintat in luna iulie a acestui an, prin decizia Rectoratului Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi (UMF) si la solicitarea prorectoratului didactic. „In urma sesizarilor venite din partea cadrelor didactice, referitoare la unele dificultati ale studentilor de a parcurge programele de studii, dar si altele, de natura mai personala – spre exemplu, unii au serviciu si le este greu sa participe la toate activitatile didactice; altii sunt din alte localitati si le este greu sa ajunga saptamanal; unii au probleme financiare – UMF a hotarat infiintarea SCOP. Printr-o cunoastere mai buna a situatiei studentilor cu dificultati se pot remedia unele probleme, mai ales daca acestea pot fi identificate din timp. Vom realiza un studiu, asemanator celor ce se fac in strainatate, in care dorim sa identificam din timp studentii ce prezinta risc de abandon”, a declarat Ileana Cojocaru, cancelarul UMF.
„Pana acum am intalnit mai mult cazuri de studenti ce doresc sa se retraga, dintre care unii au motive reale: s-au mutat intre timp, au dificultati financiare sau pur si simplu nu le place – sunt cazuri cand acestia au fost impinsi de parinti spre facultate, altii insa nu sunt prea siguri si pe acestia ii putem ajuta mai mult. Mai sunt si cei carora nu le convin anumite constrangeri ale programului de studiu, pe acestia incercam sa-i indrumam spre reprezentantii de tutoriat si sa vedem in ce masura se pot concilia aceste restrictii de timp cu programul propriu. Exista si alt gen de probleme cu care se confrunta studentii – cele afective, emotionale, iar in acest caz trebuie sa-i obisnuim cu ideea ca pot apela la un consilier, pentru ca, din pacate, la noi nu prea este o cultura pentru a apela la psiholog. Se prefera colegii, prietenii, insa adesea nu este suficient. De la inceputul anului ni s-au adresat in jur de 20 de studenti”, a declarat George Macarie, psihologul care, alaturi de referentul Iancu Braunstein ii va consilia pe studenti.
Programul de lucru cu studentii este intre orele 10.00 si 14.00, de luni pana vineri. „Se poate apela la noi si in alte intervale orare (sunt studenti care au toata dimineata ocupata, fiind la cursuri si laboratoare). Intrucat activitatile noastre sunt diverse (mergem foarte mult pe teren), preferam sa fim contactati telefonic inainte, in cazul in care se solicita o intalnire in afara programului mentionat”, a mai completat psihologul.
Cabinetul unde se pot adresa studentii se afla in cadrul Facultatatii de Bioinginerie Medicala (Str. Mihail Kogalniceanu nr. 9 -13, Iasi, Romania), la etajul al III-lea. Pentru a-si face programare, medicinistii au la dispozitie si un numar de telefon: 0730 468 185 sau o adresa de mail: scop.umf@gmail.com. / Laura Baban, Mihaela Bucur