Facultatea de Geografie și Geologie a organizat luni, 18 martie, în Aula Magna a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, evenimentul „Explorarea Americilor pe bicicletă”, avîndu-l ca invitat pe cicloturistul și bloggerul Radu Păltineanu. Acesta este deținătorul unui record la nivel național, fiind singurul român care a reușit să traverseze pe bicicletă cele două Americi. Expediția sa s-a desfășurat în perioada 2016 – 2018, însumînd 34.000 de kilometri pedalați.
Evenimentul a fost organizat prin proiectul GeoDA, în colaborare cu agenția de turism Iași.Travel. În sală au fost prezente 250 de persoane, printre care elevi, studenți, cadre didactice sau pasionați de ciclism.
Moderatorul întîlnirii a fost asist. univ. dr. Lucian Roșu, de la Facultatea de Geografie și Geologie. În prima parte, invitatul a prezentat un montaj cu momente înregistrate pe parcursul călătoriei, de la călătoria pe fluviul Amazon pînă la experiențele trăite în Argentina. „Sper ca acest video să vă ajute să înțelegeți aventura mea din ultimii trei ani și trei luni”, a declarat, pentru început, Radu Păltineanu.
În continuare, acesta a povestit cum și-a început călătoria din Alaska, avînd ca destinație cel mai sudic oraș din lume, Ushuaia, din Țara de Foc, Argentina. „Nu mi-am imaginat niciodată cînd am plecat că voi petrece mai bine de trei ani pe drum. Conform planurilor mele inițiale, expediția nu trebuia să depășească nouă luni și 24.000 de kilometri. Dar aceasta este pînă la urmă frumusețea unei astfel de aventuri. Trebuie să te lași purtat de val, chiar dacă în spate există un plan”, a declarat acesta. Cu ajutorul hărților și al fotografiilor din expediție, invitatul a refăcut traseul, punctînd întîmplările semnificative. „În prima zi, am parcurs 55 de kilometri. Mi se părea incredibil de mult. Apoi mi-am dat seama că, în ritmul acesta, nu o să ajung niciodată la 24.000”, și-a amintit blogger-ul.
Radu Păltineanu a mărturisit că a plecat la drum cu 900 de dolari, strînși în urma unei campanii de strîngere de fonduri inițiată pe internet. Acesta a povestit că a dormit în locuințe muncitorești, în biserici și chiar într-o închisoare, atunci cînd condițiile meteo nu îi permiteau să campeze. Referindu-se la provocări, acesta a menționat că cel mai complicat a fost să supraviețuiască iernii din Alaska. „Grija mea cea mai mare a fost să ajung în Mexic înainte să vină iarna. La cîteva zile după ce am intrat în Statele Unite, m-am trezit cu cortul plin de zăpadă. Următoarele două luni am pedalat prin ninsoare”, a rememorat invitatul.
Un alt aspect atins au fost diferențele culturale dintre sudul și nordul Americii. „Cînd am ajuns în Mexic, am simțit că intru în altă lume. Mi-a fost greu să mă obișnuiesc, în primul rînd, cu limba”, a declarat Radu Păltineanu. Acesta a povestit cum i-a fost interzisă intrarea în țară și cum, din cauza prejudecăților, ar fi vrut să ocolească acest teritoriu. „Cînd le spuneam americanilor că vreau să mă duc în Mexic, îmi spuneau că sunt țăcănit”, a precizat acesta. În aceeași categorie exploratorul a încadrat El Salvador și Venezuela și nu s-a ferit să vorbească despre poveștile imigranților sau despre cartelurile de droguri.
În partea a doua a evenimentului, Radu Păltineanu s-a axat pe momentele trăite în America de Sud, teritoriu în care a spus „că s-a simțit ca acasă”. Deși zona este măcinată de sărăcie și violență, cicloturistul a remarcat că, în comparație cu românii, oamenii sînt mai optimiști. „Cred că la noi comunismul a lăsat niște traume de care nu ne-am vindecat încă”, a apreciat acesta. În continuare, a povestit despre vizita sa la ruinele de Machu Picchu și a remarcat indignat că turiștii străini sunt suprataxați pentru vizitarea acestor locuri față de localnici. „Cînd aud vorbindu-se în engleză, cei ce administrează simt nevoia automată să crească prețul. De la echivalentul a doi dolari, poate crește la 50”, a menționat invitatul.
La final, Radu Păltineanu i-a încurajat pe cei prezenți să își urmeze visurile, să aibă curajul să încerce necunoscutul și să nu aibă rețineri. „Există o parte din noi care se dezvoltă doar atunci cînd te arunci în necunoscut”, a mai spus exploratorul.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.
Sursă foto: www.facebook.com/media
Niciun comentariu