Marți, 29 aprilie a.c, la Iași, a avut loc lansarea proiectului „Consiliere profesională pentru studenții în medicină și program integrat de practică în domeniul medicinei generale și dentare”‘. Evenimentul a debutat cu o conferință organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași. Deschiderea oficială a proiectului a avut loc, în aceeași zi, la Centrul de Conferințe Palas Iași.
„Proiectul, semnat deja în universitate, vizează mai departe o inserție foarte bună a absolventului de medicină și medicină dentară pe piața muncii. Este o antrenare permanentă, cu mult mai multe tehnici. Pentru student, acest program înseamnă siguranță, pregătire, performanță, oriunde în lume el putînd să dea dovadă de competență în pregătirea sa avansată”.
Proiectul este finanțat din fonduri europene și are o valoare totală de peste 16 milioane de lei. Acesta are scopul a integra absolvenții UMF pe piața muncii și pentru a realiza o colabore cu alte centre universitare de profil din țară. Astfel, 5.050 de studenți din România vor beneficia de serviciile de consiliere în carieră și de stagii de practică și își vor îmbunătăți competențele în domeniul medicinei în urma celor 20 de luni în care se va desfășura programul (1 aprilie 2014 – 30 noiembrie 2015).
„Proiectul, semnat deja în universitate, vizează mai departe o inserție foarte bună a absolventului de medicină și medicină dentară pe piața muncii. Este o antrenare permanentă, cu mult mai multe tehnici. Pentru student, acest program înseamnă siguranță, pregătire, performanță, oriunde în lume el putînd să dea dovadă de competență în pregătirea sa avansată”, a menționat prof. univ. dr. Norina Forna, managerul de proiect și decanul Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Iași.
Un parteneriat între toate centrele universitare
În cadrul proiectului se vor organiza sesiuni de prezentări și de dezbateri în cele cinci centre universitare din țară, la Iași, București, Cluj Napoca, Brașov și Constanța. „Noi transmitem un mesaj de colaborare, de parteneriat, pentru că ne interesează responsabilitatea socială pe care o are universitatea, ne interesează ca peste tot în țară să pregătim medici foarte buni care să rezolve problemele de sănătate din România, pentru că din nefericire mulți aleg să facă asta în străinătate”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iași.
„Acele laboratoare care se creează și în care se perfecționează studenții, acele tehnici de comunicare pe care aceștia le învață sînt în interesul pacientului. Este un lucru care interesează de fapt întreaga comunitate”.
Stagiile de practică se vor desfășura sub îndrumarea unor experți și tutori, care vor fi plătiți prin intermediul proiectului. De asemenea, din fonudurile alocate proiectului, vor fi dotate laboratoare de medicină dentară și achiziționate echipamente aferente medicinei generalela Cluj, Constanța sau Iași. „Toată această aparatură din cadrul lor vine și susține asistența medicală. Acele laboratoare care se creează și în care se perfecționează studenții, acele tehnici de comunicare pe care aceștia le învață sînt în interesul pacientului. Este un lucru care interesează de fapt întreaga comunitate”, a mai adăugat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iași.
Tot în cadrul stagiilor de practică studenții vor fi instruiți și consiliați în tehnica comunicării cu pacientul cu dizabilități, fie cu afecțiuni ce țin de medicina dentară, fie de cea generală. Deprinderile dobîndite de studenți în timpul practicii vor fi evaluate pe parcurs.
Proiectul presupune un parteneriat între UMF „Grigore T. Popa” din Iași, UMF „Iulia Hațieganu” din Cluj Napoca, Universitatea Ovidius din Constanța, Asociația pentru Responsabiitate Socială, Iași, Societatea Română de Ergonomie Dentară din București, Universitatea din Szeged, Ungaria și SC BSmartest Press Group, Iași. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investește în oameni”.
Niciun comentariu