Studenții din ciclul de licență de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor își vor alege programul de studiu în momentul depunerii dosarelor de admitere. Modificarea se aplică începînd cu anul unviersitar 2016-2017 și a fost determinată de crearea Registrului Matricol Unic la nivel național, prevăzut de Legea Educației Naționale Nr.1/2011.

Pînă în prezent, studenții care optau pentru studierea domeniului Științe Economice își alegeau specializarea după primul an în care studiau disciplinele din trunchiul comun, în funcție de opțiunile lor și de punctajul obținut în primul semestru, ținîndu-se cont de capacitatea maximă de școlarizare. „Au fost interpretări diferite în ceea ce privește introducerea programelor de studiu. Noi am susținut ideea ca în primul an să avem să avem cursuri comune, iar repartizarea să se facă după anul I, pentru ca studenții să fie mult mai documentați, să-și dea seama ce specializare le este mai potrivită”, a declarat prof. univ. dr. Dinu Airinei, decanul facultății.

Admiterea comună este susținută și de sistemul Bologna, care prevede ca studiile de licență să asigure pregătirea generală, prin urmare trebuie să existe un număr cît mai mic de programe de studiu, specializarea pe un anumit domeniu făcîndu-se la master. „Cei care au gîndit aplicația informatică pentru Registrul Matricol Unic nu au ținut cont de toate aceste aspecte, și atunci au cerut tuturor universităților ca programele de studii să fie introduse din anul I. Deși am adus în discuție această problemă, nu s-a luat nicio măsură”, a adăugat decanul facultății.

Modificarea nu determină și schimbări în ceea ce privește planul de învățămînt. Studenții din primul an de la Științe Economice vor studia în continuare aceleași discipline, indiferent de programul de studiu ales. Domeniul Științe Sociale și Politice nu a suferit schimbări, întrucît acesta cuprinde o singură specializare.

Sursa foto: vivafmiasi.ro