Foarte putini studenti ieseni au luat decizia de a se vaccina impotriva virusului A / H1N1, desi cabinetele medicale ale institutiilor de invatamint superior din Iasi s-au aprovizionat saptamina trecuta cu 750 de doze de vaccin antigripal.

De exemplu, la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”  (UAIC), pina pe 8 decembrie a.c., se vaccinasera doar 10 studenti. Desi cei doi medici ai cabinetului au decis sa prelungeasca perioada campaniei de vaccinare cu citeva zile, numarul studentilor care au apelat la vaccinul Cantgrip a ramas tot mic: “Au venit foarte putini studenti. Acestia pur si simplu nu au dorit. Informarea a fost foarte bine facuta si la nivel de universitate si la nivel de campus si cabinet, ei nu au dorit dintr-un motiv sau altul”, a explicat dr. Carmen Carare, medic primar Medicina Generala la Cabinetul Medical Studentesc din caminul C8 al Complexului “Titu Maiorescu” de la UAIC. De asemenea, aceasta s-a aratat sceptica in ceea ce priveste o noua campanie de vaccinare la Universitatea “Cuza”, mai ales ca multe din cele 100 de doze primite de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi au ramas nefolosite. (Adriana Zavoi)

Vaccinarea continua pina la vacanta

O situatie similara s-a inregistrat si la Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” (UTI). Aici, din cele 200 de doze de vaccin antigripal solicitate DPS, doar 11 au fost folosite, desi campania a inceput pe 2 decembrie a.c.: “Am vorbit la fiecare decanat sa puna anunturi, cu toate acestea doar 11 persoane au venit sa se vaccineze: o salariata de la Facultatea de Constructii, un doctorand de la Constructii de Masini si Management Industrial si noua studenti. Cei care vin sa se vaccineze primesc toate informatiile necesare despre vaccin si le se da si o hartie de pe care sa citeasca. Dupa ce li se administreaza vaccinul sunt tinuti sub observatie 15-20 de minute. Nicio persoana care s-a vaccinat n-a avut efecte adverse”, a declarat Dan Leca, medicul de la Policlinica studenteasca din Campusul “Tudor Vladimirescu”. Deoarce pentru vaccinare s-au prezentat atit de putine persoane, conducerea UTI a decis sa prelungeasca pina la vacanta de iarna campania antigripala, desi aceasta ar fi trebuit sa se incheie pe 10 decembrie a.c. „Daca persoanele reticente vad ca cei vaccinati nu au nimic, poate se conving si ei sa se vaccineze. Reticenta este o chestiune generala din cauza faptului ca vaccinul este nou. Acesta este testat pe voluntari si nu s-a intamplat nimic intr-o luna, dar probabil oamenii se gandesc ca vor aparea efecte intr-un timp mai lung. Nu sunt indreptati sa refuze vaccinul. Noi am facut vaccinul pentru gripa sezoniera si trebuie sa treaca trei saptamani sa-l putem face pe acesta. Si eu il voi face dupa ce trec cele trei saptamani”, a mai spus Dan Leca. (Anca Sevastre)

In lipsa studentilor, sint vaccinati profesorii

Nici la Cabinetul Medical Studentesc nr. 4, situat in Complexul din Agronomie, tinerii nu s-au grabit sa faca vaccinul antigripal. Din cele 250 de doze primite pentru studentii Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” si pentru cei ai Universitatii de Arte „George Enescu”, pina ieri, 12 decembrie a.c., au fost folosite doar 69. „Au venit in numar foarte mic. Noua ni s-a spus ca la terminarea celor 250 de doze vom mai primi altele daca cerem, dar daca pana acum am vaccinat de abia in jur 70 de studenti, nu stiu cum putem sa mai cerem altele. Au venit chiar si profesori la vaccinare si personal auxiliar din cadrul universitatii. Ii vaccinam si pe ei, mai ales daca studentii nu vin”, a explicat medicul primar al Cabinetului, Liviu Teodor Capatina. Acesta a adaugat ca perioada de vaccinare va fi prelungita pina la inceperea vacantei de iarna, pe 18 decembrie a.c., campania fiind initiata, la fel ca si la celelalte universitati, pe 2 decembrie. (Catalin Hopulele)

La Medicina s-au folosit jumatate din dozele primite

Singura universitate cu mai multi studenti care s-au vaccinat impotriva gripei porcine este Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” (UMF). Aici, 100 din cele 200 de doze de vaccin antigripal au fost folosite: “O parte dintre studentii vaccinati au relatat dureri la nivelul bratului (in urma vaccinului) insa fara efecte secundare. Campania de vaccinare a inceput pe 2 decembrie a.c. si e posibil sa continue si dupa vacanta de iarna”, a declarat Adriana Popescu, medicul de la Cabinetul Medical Studentesc din Complexul “30 decembrie”. (Leonas Vezeteu)

GRIPA PORCINA, IN STATISTICILE STUDENTESTI

»» La Universitatea “Cuza”, la mijlocul lunii octombrie, 18 studenti sositi la UAIC prin mobilitati Erasmus au fost internati dupa ce au au fost testati pentru infectarea cu virusul A / H1N1. Dupa o saptamina de tratament, acestia au fost externati. Ulterior, de la “Cuza” s-au mai imbolnavit de gripa porcina doua studente, de la facultatile de Drept si Chimie.

»» De la Universitatea de Medicina, la Cabinetul Medical s-au prezentat pina in prezent 10 studenti care  prezentau simptomele noii gripe. Acestia au fost trimisi de urgenta la Spitalul de Boli Infectioase “Sf. Parascheva” Iasi.

»» Cele mai putine cazuri s-au inregistrat la USAMV (doua: un student roman si un student din Ucraina, ambele cazuri fara complicatii) si la UAGE, unde un singur student a fost bolnav.

»» La Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” au aparut sase cazuri de gripa noua: patru studenti cazati in Campusul “Tudor Vladimirescu” si doi doctoranzi.

Vaccinul impotriva gripei porcine se numeste Cantgrip, fiind produs la Institutul “Cantacuzino” din Bucuresti. In doze de 0,5, acesta se pastreaza in frigider si se administreaza intramuscular. Printre posibilele efecte adverse se numara ametelile, durerile de cap, eruptiile minore si o minigripa cu simptome reduse. Vaccinul nu se gaseste in farmacii. Campaniile de vaccinare in universitati au inceput pe 2 si 3 decembrie, prima etapa incheindu-se pe 10 decembrie. Din cauza numarul mic de studenti care au ales sa se vaccineze, campaniile se vor prelungi pina la inceptul vacantei de iarna, in unele cazuri continuind si in 2010.