Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) va inaugura, în luna ianuarie a anului viitor, Staţiunea de cercetare şi practică studenţească „Vasile Băcăuanu” din Ștefănești, județul Botoșani. Clădirea stațiunii a fost reabilitată, iar lucrările, în valoare de 2,6 milioane de lei, bani primiți din fondul de rezervă al Ministerului Educației, au fost recepționate pe 18 decembrie.
La Staţiunea de cercetare şi practică studenţească „Vasile Băcăuanu”, ce se întinde pe o suprafață de 21.565 metri pătrați, au fost înființate o cultură viticolă, o livadă și o cultură de căpșuni, care vor contribui la asigurarea necesarului de fructe pentru cantinele universității.
„În cadrul stagiilor de practică efectuate în cadrul acestei stațiuni, studenții UAIC vor realiza observații privind biodiversitatea în Bazinul Mijlociu al Rîului Prut. De asemenea, vor realiza și prelevări de probe în vederea efectuării de analize fizico-chimice și biologice, dar și alte proiecte ce vor fi dezvoltate. Staţiunea de cercetare şi practică studenţească «Vasile Băcăuanu» din Ștefănești va fi redeschisă după momentul inaugurării, care va avea loc în luna ianuarie 2024”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC Iași.
Clădirea stațiunii, cunoscută ca fostul conac boieresc Cordescu, a aparținut inițial boierului Dimitrie Cordescu. După cel de-al Doilea Război Mondial, conacul a fost preluat de autoritățile comuniste, fiind transformat în CAP, destinație pe care și-a păstrat-o pînă la Revoluția din 1989. În anul 2007, conacul cu terenul și clădirile adiacente au fost achiziționate de UAIC, fiind transformate în stațiune de practică universitară.
Din 2016 și pînă în prezent, au fost realizate lucrări de reabilitare a mai multor clădiri aparținînd UAIC: Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea, Casa Universitarilor, Observatorul Astronomic, Corpul E, Corpul D, Corpul O și altele.
Sursă foto: www.facebook.com
Niciun comentariu