Asociatia Romana de Salvare impreuna cu Detasamentul National de Interventie la Dezastre si echipajele Pompieri- SMURD a realizat la Iasi pe data de 6 noiembrie o aplicatie ce a avut ca scop simularea unui caz de urgen]a si anume un cutremur urmat de o deflagratie.

Alarma s-a dat la ora 10.30 `n incinta Corpului A al Facultatii de Bioinginerie Medicala, cladire pusa la dispozitie de catre Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa”, iar echipajul pompierilor a fost primul care a ajuns la locul incidentului cu doua autospeciale mari, urmat de catre cei de la SMURD.

Interventia a avut ca scop salvarea si transportarea a 26 de victime puse la dispozitie de catre SSMI (Societatea Studentilor Medicinisti din Iasi), ce prezentau rani deschise, fracturi de organe sau lombare. Au existat si cazuri de descarcerare, iar ranitii au fost transportati la cortul spitalului SMURD, amplasat in spatele cladirii. “Vom semna si un protocol prin care vom ajuta Garzile SMURD in situatii de urgenta. Acestia sint putini si se intimpla de multe ori sa nu faca fata interventiilor”, declara Cristina Schiopu, Sef de formatiune RRA Iasi.

Voluntarii Formatiunii RRA (Romanian Rescue Association) Iasi si Vaslui au exersat tehnicile de interventie speciala, deblocare, descarcerare si lansare la inaltime in rapel si tiroliana. Au coborit de pe peretii cladirii special amenajati pe o coarda iar apoi au traversat dintr-un punct in altul aflati la inaltime. “Incepind cu saptamina viitoare vom organiza training-uri la care cei interesati se pot inscrie, unde vom pregati echipe de interventie”, a mai adaugat Cristina Schiopu.

In prezent RRA are 25 de membri voluntari, din care 17 sint activi si bine pregatiti in cazuri de urgenta si salvare de vieti omenesti.

Madalina Moraru