Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, în colaborare cu Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău și Complexul Muzeal Național ,,Moldova” din Iași organizează vineri, 19 noiembrie, de la ora 10:00, al XVI-lea Simpozion Internațional CUCUTENI 5000 REDIVIVUS, în format online. În acest an, simpozionul este în memoria scriitorului Nicolae Dabija. În cadrul ceremoniei de deschidere va fi prezentat volumul Inginerul sufletelor noastre. În memoriam: Nicolae Dabija, realizat de un colectiv de profesori universitari sub coordonarea prof. univ. dr. Valeriu Dulgheriu. Apoi vor fi susținute prelegeri în memoria scriitorului Nicolae Dabija, dar și o serie de 23 de lucrări pe trei secțiuni: Istorie și continuitate, Științe tehnice și Cultură și Civilizație.
„Simpozionul se doreşte a fi o continuare a «Podului de flori» din anii ´90, oferind, an de an, întîlniri între românii de pe cele două maluri ale Prutului. Ediţia din acest an este puternic marcată de dispariţia fulgerătoare, pe 12 martie 2021, a marelui patriot român, Academicianul Nicolae Dabija, cea mai «puternică flacără aprinsă din Basarabia întru iluminarea şi redeşteptarea sentimentelor de Neam şi de Ţară a românilor din stînga Prutului». A fost publicist, redactor-şef din 1986 al săptămînalului «Literatura şi Arta», primul ziar tipărit în Republica Moldova în grafie latină, poet, eseist, critic literar, cu peste 80 de volume traduse în 20 de limbi străine, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, cu contribuţii enorme la promovarea unor legi istorice, precum Declarația de Independență a Republicii Moldova, scriitor român cu cele mai multe premii internaționale, Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice a Moldovei din Chişinău şi suflet al Simpozionului Internaţional CUCUTENI 5000 REDIVIVUS, la toate cele 15 ediţii organizate pînă acum”, a declarat conf. univ. dr. Gelu Ianuș, decanul Facultății de Mecanică.
Simpozionul este unul cu tradiție, fiind înființat de profesorii Lorin Cantemir, de la Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi” din Iași, Valeriu Dulgheru, de la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chişinău, primarul localității Cucuteni – Iași, Mihai Tun și de profesorul Valerian Dorogan.
Sursă foto: www.tuiasi.ro
Niciun comentariu