(GENERAL, 16.00) “ASACHI” – SIMPOZION– INVATAMANT/ Invatamantul tehnic superior a fost astazi sarbatorit la Iasi.
(CUZANET, Iasi, 27 octombrie) – Astazi, de la ora 9.30, in Cladirea Rectoratului Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” (UTI) a avut loc prima editie a Simpozionului de Istoria Invatamintului si Stiintelor Tehnice din Iasi. Evenimentul a fost inclus in programul dedicat Zilelor UTI, printre participantii la manifestare numarindu-se rectorul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” si vicepresedintele Comitetului Roman pentru Istoria si Filozofia Stiintei si Tehnicii.
Cuvantul de deschidere l-a avut rectorul Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” din Iasi (UTI), prof. dr. ing. Ion Giurma, care a prezentat succint istoria institutiei pe care o conduce, mentionind performantele pe care aceasta le-a inregistrat de-a lungul timpului, dar si faptul ca e o universitate cu “deschidere spre Occident.” Seria de discursuri a fost continuata de rectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”(UAIC), prof. univ. dr. Vasile Isan, academicianul Horia Colan, vicepresedinte al Comitetul Roman pentru Istoria si Filozofia Stiintei si Tehnicii. Moderatorul manifestarii a fost prorectorul UTI pe Relatiile Internationale si Imagine Universitara, prof. dr. dr. h. c. Horia-Nicolai L. Teodorescu.
Rectorul UAIC, prof. univ. dr. Vasile Isan a salutat initiativa UTI de a organiza acest eveniment, a punctat importanta generatiilor de ingineri ale Politehnicii, insa a dorit sa clarifice faptul ca intre cele doua universitati nu mai exista nicio divergenta. “Prin Sala Pasilor Pierduti era un fel de Cortina de Fier imaginara, din cauza dividerii celor doua universitati. Tocmai din nevoia de a face lucrurile mai bine, oamenii trebuie sa se asocieze. O asemenea asociere o cred intre universitatile noastre si sper sa ne aduca intr-o stare de post-razboi rece, ce a fost pentru zeci de ani. Cred ca se poate coopera si mai mult decat o facem”, a declarat rectorul UAIC.
Din programul simpozionului au mai facut parte prezentari despre activitatea stiintifica a unor savanti, precum Stefan Procopiu, Vitalie Belousov, sau despre evolutia scolii politehnice iesene, incheiindu-se cu relatiile internationale pe care Politehnica le are cu alte institutii.
Simpozionul este la prima editie si face parte din programul dedicat “Zilelor Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” din Iasi”./ Diana Iabrasu, Olga Grigorescu
Niciun comentariu