Luni, 5 mai a.c., în Aula Magna a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc conferința intitulată: „Ești responsabil de stresul copilului tău? Stresul bun și stresul rău în viața copiilor noștri”. Invitatul special al evenimentului a fost jurnalista Irina Păcurariu.
Stresul și educația parentală
„Nu știu dacă avem nevoie de dicționare pentru a defini cuvîntul «stres», pentru a caracteriza ceea ce trăim zilnic, ca părinți. Am învățat de la părinții noștri să creștem cu o paradigmă, aceea că trebuie să fim primii în toate: la școală, la muncă, în viață. Asta e ceea ce au învățat și ei, la rîndul lor. Venim deja cu o moștenire în spate. Stresăm copiii din prima secundă de viață.”, a menționat Irina Păcurariu.
Discuțiile tematice au fost susținute de cei din public, care au descris problemele pe care le întîmpină în relația parentală. „E greu ca părinte să îl lași pe copil să viseze și să nu fii tu cel care zice:«hai să facem asta!»” a precizat o mamă a doi copii.
Scopul în viață, un punct de răscruce
„Diferența dintre școala din România și cea din Occident este aceea că la noi profesorul încă întreabă: «ce știi despre?» Poate că formula mai potrivită ar fi: «Care este părerea ta despre?» Sîntem conștienți că există o problemă generală: copilul nostru nu citește. Noi, ca părinți, nu știm dacă provocările și competițiile în care îi implicăm pe copii și pe care le vrem cîștigate sînt cele care le aduc și cele mai mari satisfacții acestora. Nu poți împinge copilul la mai multe lucruri decît poate el să ducă. Singurul lucru care te salvează este să înțelegi că tu nu ai nimic altceva de oferit decît iubire.”, a explicat Irinia Păcurariu. Aceasta a povestit, de asemenea, despre presiunea pe care a simțit-o în momentele cheie ale vieții sale, punctînd impactul pe care îl pot avea părinții în a-și determina copiii să renunțe la idealurile lor.
„Cînd eram mică, stăteam în bucătărie cu mama și era un moment absolut cumplit atunci cînd nu știam ce să răspund la întrebarea: «ce vrei să faci în viață?» Am urmat un liceu de informatică, deși pasiunea mea a fost limba română. Nu ne naștem cu răspunsuri, ci le primim pe parcurs.”, a mai adăugat Irina Păcurariu.
Anul acesta, conferința se află la cea de-a șaptea ediție, prima avînd loc în 2011. Aceste conferințe sînt organizate de două ori pe an, iar următorul eveniment de acest tip va avea loc pe data de 12 mai a.c., cînd va fi dezbătută problema:„Performanța școlară sau personală”. Invitatul special va fi Urania Cremene, expert în România în Parent’s Toolshop.
Conferința a fost organizată de Școala Varlaam Mitropolitul, în parteneriat cu UAIC, și face parte din campania intitulată:„Ai copil? Învață să fii părinte”. La eveniment au participat aproximativ 100 de persoane.
Niciun comentariu